pastvina

Rada města schválila pacht

Poprvé od doby platnosti nového občanského zákoníku projednávala rada města institut tzv. „zemědělského pachtu“.

 

pastvina
O pronájem pozemkových parcel požádal zájemce, který chce dotčené pozemky využívat jako pastviny. Vzhledem k tomu, že se jedná o zemědělské pozemky, jde právě o tzv. zemědělský pacht.

 

Jaký je rozdíl mezi klasickým pronájmem a pachtem? Zjednodušeně: co si pronajmete, smíte jen užívat. Co si propachtujete, z toho můžete brát i užitek.

 

Pachtem se pak rozumí přenechání individuálně určené věci, popř. souboru věcí (např. pole, závodu) k dočasnému užívání a požívání jinému (pachtýři), a to za úplatu (pachtovné) nebo za poskytnutí poměrné části výnosu z věci. Znaky pachtu jsou tak shodné se znaky nájmu, ale navíc je zde možnost věc požívat, tj. brát z ní plody a jiné užitky. Z toho vyplývá, že předmětem pachtu může být jen věc přinášející výnos / užitky, přičemž výnosem mohou být buď plody naturální (např. úroda na poli), nebo civilní (typicky peněžní zisk).[1] Požíváním se rozumí braní plodů a výnosů z věci pachtýřem, který k nim bez dalšího nabývá vlastnické právo.“ (epravo.cz)

 

 

Ve svém usnesené tedy rada města schválila pacht pozemkových parcel o celkové výměře k využití jako pastviny, a to na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 12 měsíců, za pachtovné 5 Kč za 100 m2/rok, což je cena v místě obvyklá za tento typ pronájmu. Rada zároveň pověřila starostu města podpisem pachtovní smlouvy.

 

-red-