Policie varuje před podvodnými e-maily

 

Upozornění na podvodné emaily

 

Nebezpečí odčerpání peněz z bankovních účtů!  

Policie ČR opakovaně a důrazně varuje občany před možnými riziky spojenými s podvodnými emaily. Zaznamenali jsme totiž nárůst počtu případů lidí, jimž neznámí pachatelé odčerpávají z bankovních účtů nemalé finanční částky. Upozorňujeme na možné souvislosti spojené s infikováním počítačových zařízení, popřípadě tzv. chytrých telefonů, kam uživatelům obvykle přicházejí potvrzovací sms od bank při provádění transakcí. Souvislostmi mezi šířením emailů se škodlivým kódem a podvodným odčerpáváním finančních prostředků z účtů se naši kriminalisté intenzivně zabývají.
 
 
Policie ČR opakovaně zaznamenává masivní šíření škodlivého počítačového kódu v přílohách doručovaných emailových zpráv. Spojujícím prvkem hromadně rozesílaných emailů je obsažený text, který se snaží vzbudit u příjemce zdání existence nějakého dluhu. Informace upozorňuje například i na nutnost včasného uhrazení pohledávky či jiné stanovené aktivity spojené s uváděným dluhem. Skutečným cílem ale není pouze podvodné vylákání peněz. Pachatelé chtějí zejména přimět příjemce, aby otevřel přiložený soubor, který infikuje počítač škodlivým kódem. V tomto případě se jedná o tzv. “trojského koně”.
 
Policie ČR tedy důrazně varuje občany před otevíráním příloh neznámých emailů, protože takové emaily lze z bezpečnostního hlediska počítačového systému označit jako vysoce rizikové. Pokud se uživatelé setkali s výše popsaným emailem, nebo ve svém elektronickém bankovnictví zaznamenali nějaké nezvyklosti, měli by maximálně zvýšit opatrnost a bezprostředně si zajistit aktualizaci antivirové kontroly počítačového systému i mobilního telefonu.
 
 
Doporučujeme, aby se řídili také pokyny své banky. Ale pozor! Pokud vám přijde výzva, abyste si stáhli do počítače a mobilu jakoukoliv s bankou související aplikaci, tak nereagujte, byť se na první pohled může jevit, že jde například o výzvu banky. Bankovní instituce takto nepostupují, mailem nebo v sms posílají pouze běžné informace například o zůstatcích na účtu. Nikdy ale touto cestou nenabízejí aplikace ani nezjišťují informace či hesla od klientů.
 
————————————————————————————————————————————————————————-
 

Vloupání do restaurace

Prachatice / Svatá Maří – Pachatel šel po cigaretách a penězích.  Vimperští policisté pátrají po pachateli, který se z úterý na středu vloupal do restaurace v obci Svatá Maří. Z prostoru restaurace pachatel následně odcizil celkem 10 kartonů cigaret různých značek a z neuzamčené zásuvky finanční hotovost v kovových mincích, čímž poškozené organizaci způsobil škodu za více jak 42 000 korun. Případ přečinu krádeže dál vimperští policisté prověřují.

 

Přes dvě tuny železa jsou pryč

Prachatice / Netolice – Pachatel způsobil krádeží elektromotorů a duplexního řetězu škodu za nejméně 36 000 korun.  Netoličtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže. Dosud neznámý pachatel se během uplynulých tří týdnů vloupal do areálu jedné firmy v obci Netolice, část Petrův Dvůr. Nejprve prohledal dílnu, ze které nic neodcizil, následně se vloupal do skladu, ze kterého odcizil dva elektromotory, každý o váze zhruba 60 kg a dále 2 tuny duplexního řetězu, jednalo se o metrové kusy s průměrem jeden coul. Poškozené organizaci vznikla škoda za nejméně 36 000 korun. Netoličtí policisté provedli ohledání místa činu a po pachateli intenzivně pátrají.

 
– p cr –