Projekty jsou pro studenty přínosem

Mgr. Ivan Kratochvíl, ředitel sušického gymnázia, hodnotí uplynulý školní rok:

 

“V pátek 27. června se rozdáním ročníkových vysvědčení zavřely brány škol, pro studenty začaly dlouho očekávané prázdniny a pedagogové nastoupili na zaslouženou dovolenou. Nastal konec školního roku 2013/14. Je čas ohlédnout se zpět a zhodnotit celoroční práci a úsilí studentů i pedagogů.

Jsem rád, že se našim žákům i pedagogům podařilo navázat na úspěchy předchozích roků v různých soutěžích a olympiádách. Svými výsledky potvrdili zaměření naší školy – gymnázium všeobecné, neboť se úspěšně zapojili do soutěží přírodovědného, humanitního, sportovního i uměleckého charakteru. Studenti reprezentovali výborně nejen sebe a svoji školu, ale i Město Sušice a Plzeňský kraj. A za to jim patří velké poděkování.

Z nejvýznamnějších úspěchů je třeba připomenout již druhou účast studentů nižšího gymnázia – družstva robotického kroužku – na mezinárodní soutěži First Lego League. Pod vedením profesorek Baierlové, Skrbkové a Jana Mareše zvítězili v pražském kole soutěže a postoupili do evropského semifinále, v němž obsadili celkové 6. místo. V informatických soutěžích naši žáci opět bodovali v kategoriích úpravy textů a používání kancelářských aplikací. Na konci června Tereza Uhrová z IV.A obsadila výborné 2. místo v národním kole programování – Užití kancelářských aplikací. V soutěži Wordprocessing – profesionální úprava textů Hana Stýblová ze VII.A zúročila přípravu a zkušenosti let minulých a dosáhla na vynikající 2. místo v ČR. V krajském finále Prezentiády obhájily první místo žákyně IV.A Jana Koppová, Kristýna Prančlová a Petra Tomášková. V dalších informatických soutěžích se v kraji na 2. místě umístila Anna Chocová z IV.A – Užití kancelářských aplikací, Pavel Krulec ze VII. A – Tvorba webu a Jitka Hodná z VIII.A – Wordprocessing.

Od letošního roku vyhlašuje MŠMT podporu technickému vzdělávání. Je potěšitelné informovat čtenáře, že i na tomto poli naši studenti uspěli. Pod vedením profesorů Hraničkové a Březiny se naše družstvo tvořené Ondřejem Uhrem ze 3.A, Pavlem Krulcem a Petrem Sýkorou ze VII.A zúčastnilo prvního ročníku Technické olympiády vyhlášené Plzeňským krajem. Se svým elektrokolem zvítězili a zaujali i na pražské přehlídce StreTechu. Na tomto místě je třeba poděkovat firmě Compotech za podporu a sponzoring jak robotického kroužku, tak i technického vzdělávání na naší škole.

 

technicka olympiada 2014

 

 

 

Na republikové úrovni jsme zaznamenali úspěchy i v uměleckých soutěžích. Ve fotografické soutěži Photocontest se na 1. místě umístila Ina Vycpálková ze VII.A a ve Fotoakademii získala 3. místo Hana Baborová ze VI.A. V soutěži o logo a maskota Letní olympiády dětí a mládeže 2015 vyhlášené Plzeňským krajem, patřil se svým logem mezi vítěze Josef Baierl ze VI.A. Garanty této soutěže byly prof. Skrbková a Baierlová.

V krajském kole Dějepisné soutěže se na prvním místě umístili a do finále mezinárodní soutěže v Chebu postoupili Andrea Roubová, Vojtěch Hlavatý z V.A a Hana Šebestová ze VI.A pod vedením profesorek Potužákové a Chalupkové.

V jazykových soutěžích a olympiádách jsme také nezůstali pozadu. Na 2. místě v kraji se ve svých kategoriích umístili Tomáš Le Viet z III.A, David Viet Tu Be ze VI.A a Amálie Ron z III.A – německý jazyk, Veronika Hrečínová z V.A – španělský jazyk a Jana Vichrová ze VII.A – francouzský jazyk.

Neztratilo se ani družstvo našich orientačních běžců, které získalo v krajském kole 3. místo.

Řada studentů zvítězila v soutěžích a olympiádách okresní úrovně. Jsou to Prokop Mejstřík z III.A – matematika, Blanka Spěváčková z IV.A – biologie, Anna Vlachová z VIII.A a Petra Tomášková z IV.A – český jazyk, Dominik Tesař z IV.A – anglický jazyk a Klára Sloupová ze VII.A ve fotosoutěži.

Přínosem pro studenty je jejich zapojení do různých projektů. Tradičně se žáci zapojují do projektu “Studenti čtou a píší noviny“. Řadě z nich vyšly články v MF dnes. Pod vedením prof. Volné probíhal projekt „Comenius-Isolation“, jehož cílem bylo rozvíjet porozumění, jazykové dovednosti a poznání mentality mladých lidí v různých evropských zemích. Společný projekt s žáky partnerské Realschule Kötzting podpořený Česko-německým fondem budoucnost organizovala prof. Hodánková. Ta stojí také za zapojením školy do projektu Euregio-Gastschuljahr, letošní slavnostní zahájení jsme měli čest organizovat. Jedná se o projekt, který umožňuje našim studentům strávit jeden školní rok na bavorských gymnáziích. Letos se projektu zúčastnili 3 studenti. Kromě toho 2 studentky VII.A využily obdobný projet a studovaly ve Francii.

Žáci školy se aktivně zapojují i do kulturního dění ve městě. „Slet čarodějnic“, „Majáles“, „Dramasterie“ – to jsou akce, na které se každoročně sušická veřejnost těší. Dokazuje to stále hojnější účastí. Gymnázium se podílí i na pořádání oslav významných výročí – jako jsou 28. říjen, 17. listopad či letošní „Koncert pro Václava Havla“. Nespornou zásluhu zde mají prof. Naglmüllerová a Skrbková. Zapomenout nesmím ani na vznik studentského Divadla Bezejména, které má letos za sebou několik představení. Duchovním „otcem“ je absolvent Vojta Löffelmann. Studenti školy se podíleli i na řadě charitativních akcí, např. Srdíčkové dny či Mikulášská besídka pro Sdružení Petrklíč.

V letošním roce skládalo maturitní zkoušku 52 gymnazistů, 17 jich prospělo s vyznamenáním, 32 prospělo a 3 neprospěli. I letos se potvrdilo, že jedině soustavná a cílevědomá práce vede k úspěchu. Věřím, že vědomosti a návyky získané během studia na gymnáziu zúročí i při studiu na vysokých školách.

Během školního roku byly dokončeny dvě investiční akce – výměna střešní krytiny a vybudování bezbariérového přístupu do budovy školy. Poslední stavební akcí, která o letošních prázdninách probíhá, je rekonstrukce a modernizace chemické laboratoře.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem kolegyním a kolegům z pedagogického sboru a všem zaměstnancům školy za práci, kterou pro školu a studenty odvádějí. Je to práce náročná, zodpovědná a mnohdy vyčerpávající. Dovolená, která je teď čeká, je opravdu zasloužená a věřím, že během července a srpna načerpají tolik potřebné síly pro nový školní rok 2014/2015.

Poděkování také zaslouží hlavní sponzoři školy – Compotech, ZKD Sušice, Aster Pharma Sušice, Koramex a.s, FixNet s.r.o, Stavby Vichr s.r.o, MUDr. Jiří Choc, MUDr. Hana Kloučková.

Žákům školy přeji slunečné a pomalu ubíhající prázdniny a v pondělí 1. září 2014 na shledanou.”

 

Bohatou fotogalerii z akcí, projektů a činnosti sušického gymnázia najdete NA STRÁNKÁCH ŠKOLY.