Řešení přístupové cesty v ul. Větrná

Předmětem včerejší schůzky starosty města a  zástupců odborů spolu s majiteli  pozemků, zapsaných v celkem 19 vlastnických listech,  dotčené oblasti bylo řešení komunikace v ul. Větrná. Město obdrželo  podnět k řešení situace právě od některých majitelů  zdejších pozemků.

 

vetrna 2

V dotčené lokalitě je řada soukromých pozemků, pozemek zde vlastní i město. Před více než osmi lety nechalo město zpracovat studii zastavění této oblasti a navrhovalo vybudování základní technické vybavenosti. V té době bohužel nedošlo k dohodě se všemi vlastníky, proto záměr nebyl realizován.

 

Jaký je stávající právní stav  zdejší přístupové (polní) cesty k pozemkům již zastaveným, nebo (v této lokalitě) určeným k zástavbě?  Podle slov Petra Nového z Odboru  dopravy a silničního hospodářství MÚ Vimperk tuto situaci nyní posuzuje krajský úřad. V současné době běží odvolací lhůta pro účastníky řízení, po jejím uplynutí bude další postup řešit právě kraj, který následně vydá stanovisko.

 

“Jsme si vědomi toho, že situace se po letech, i díky zde uskutečněné výstavbě, změnila a že stávající polní cesta do budoucna  nebude udržitelná. Proto nemáme, jako město, zásadní námitky proti tomu, aby se zde vybudovala komunikace, která bude svými parametry a vším co k ní náleží odpovídat  potřebným standardům. To znamená  komunikace o dvou jízdních pruzích (nemůže být jednosměrná), s obratištěm, chodník – celkem je to zhruba 7 metrů záboru plochy. Pak je samozřejmě nutné s budováním komunikace zabudovat i sítě vložené pod ní –  voda, kanalizace, veřejné osvětlení. Je otázkou, jestli vlastníci stavebních pozemků budou chtít do lokality zavést také plyn.

 

Hrubým odhadem  by  pětisetmetrová komunikace se všemi náležitostmi a se všemi sítěmi (vč. plynu) stála kolem 10-11 milionů korun.  Město je ochotné vyjít vstříc vlastníkům pozemků v tom, že by nechalo vypracovat (a zaplatilo) projekt na toto řešení a od vlastníků pozemků, které touto stavbou budou zhodnoceny, by požadovalo  v zásadě dvě věci – vložení  části pozemků dotčených stavbou a  finanční příspěvek od vlastníků pozemků. Ten by se mohl odvíjet podle  procentuálního podílu  závislého na velikosti  jednotlivých pozemků. Investorem stavby by bylo město a to z důvodu  možnosti odpočtu DPH na výstavbu vodovodního řadu a kanalizace, čímž by se stavba  v tomto případě pro  vlastníky pozemků stala o 21 % levnější,” uvedl starosta Ing. Petrášek možnost, jak vybudovat klasickou komunikaci se všemi náležitostmi.

Částky, které by  byly stanoveny podle tohoto postupu se pohybují zhruba od sta tisíc do 1,5  milionu korun. K tomu, aby byla akce realizovaná, je třeba souhlasu a účasti všedch  majitelů pozemků, komunikaci není možné stavět na etapy.

 

O návrhu se ještě zhruba půl hodiny diskutovalo, předmětem diskuse byla výše příspěvků, které jsou pro mnohé vlastníky a stavebníky v současné chvíli nereálné, někteří z nich pozemky neužívají, ani na nich v nejbližší době nehodlají stavět. Zmíněny byly  kromě  čistě finančních možností současných vlastníků pozemků i další problémové otázky – jak stanovit příspěvek pro možné budoucí uživatele, z hlediska například intenzity využívání  přístupové komunikace, opravy poškození způsobené např. činností stavební strojů  apod.

“Rozumím tomu, že ty částky jsou pro mnohé vysoké. Chápu, že to může být problém, ale na druhou stranu pokud někdo koupí pozemek k výstavbě, jehož cena odpovídá tomu že na něm není zavedena infrastruktura, musí počítat s tím, že  jednou z jeho dalších investic bude vyřešení právě této infrastruktury,” uvedl starosta.

 

Ve hře je také otázka údržby cesty – polní cesta udržovaná a zpřístupněná  pro zemědělskou techniku nebude odpovídat potřebám osobních vozů. Výstavbou komunikace a jejím převzetím do správy města by se toto vyřešilo.

 

Jednou z možností, jak se o lepší přístup k uvedeným pozemkům  do budoucna postarat, je i možnost  vzniku nového právního subjektu – společenství vlastníků, kteří by  pravidelnými příspěvky mohli naplňovat společný fond (podobný klasickým fondům oprav) a z něj pak tuto a eventuelně budoucí podobné velké investice, dotýkající se spolupodílového vlastnictví, financovat. Znamenalo by to výstavbu komunikace odsunout a do doby než  se nashromáždí potřebné  finance,  udržovat ve sjízdném stavu současnou cestu.

 

Do doby, než bude vydáno stanovisko krajského úřadu, budou jednotliví majítelé pozemků osloveni písemně a vyzváni k vyjádření stanoviska k navrhované možnosti, předpokládané další společné setkání k této problematice  je plánováno přibližně na září letošního roku.

 

-as-