Víkend s teplotami kolem 24°C

První červencová dekáda přinesla na Šumavu konečně dlouho očekávané srážky. Minulou sobotu měly podle předpovědi dorazit na Šumavu silné bouřky, které se ale nakonec nevytvořily. Po celý den tak panovalo příjemné počasí s polojasnou oblohou, teplotami kolem 20°C a beze srážek. V neděli se oteplilo, na mnoha stanicích teploty šplhaly až k 28°C, ve Čkyni byl zaznamenán tropický den s maximem 30,5°C. Ani v neděli se srážky nevyskytovaly. První silnější bouřky dorazily v pondělí v odpoledních hodinách, večer byly zaznamenány lokální silné bouřky s přívalovými lijáky, například na Prachaticku. V úterý byly srážky nad Šumavou nejsilnější, podrobněji jsme o tom informovali ZDE. Nejvíce vody spadlo na Churáňově, naopak nejméně srážek bylo zaznamenáno na Lipensku. Teploty před příchodem bouřek vystopaly ještě na letní hodnoty, ve středu došlo k výraznému ochlazení, teploty spadly na 12°C až 16°C, v horských polohách se držely pod 10°C. Horské polohy byly zahaleny do nízké oblačnosti, z které mrholilo. 

 

Čtvrtek začal zataženou oblohou, ale beze srážek. Během dne by mělo být oblačno s ojedinělými přeháňkami a teplotami mezi 16°C až 20°C. V pátek bude opět zvětšená oblačnost, oblačno až zataženo, místy s přeháňkami a bouřkami, teploty porostou na 20°C až 23°C.

 

V sobotu bude polojasno až oblačno, nadále místy s přeháňkami a bouřkami, teploty budou mezi 22°C až 25°C. V neděli bude polojasno, odpoledne začne od jihozápadu přibývat oblačnost, přidají se přeháňky a bouřky. Teploty se budou pohybovat kolem letních 25°C. 

 

Na počátku nového pracovního týdne bude na obloze hodně oblačnosti, v pondělí s deštěm či přeháňkami a teplotami kolem 23°C. Od úterý by mělo postupně přeháněk a bouřek ubývat, obloha bude polojasná až oblačná a teploty bez výraznějších změn kolem 24°C. 

 

Teplota Lipenské přehrady se pohybuje v těchto dnech kolem 20°C. 

 

Volary, úterý 8. července:

 

(ir)