Volary budou více třídit odpad

Ve Volarech se objevily v posledním měsíci hned dva druhy nových kontejnerů na odpad, bílé a zelené. Kontejnery bílé barvy jsou určeny na oděvy, textil, ale také na obuv či hračky. Tyto kontejnery najdete ve městě hned na pěti místech:

 

– v Budějovické ulici, na křižovatce k Elimu

– v ulici Revoluční u “Rafandy”

– za Domem služeb

– na Sídlišti Míru naproti Mateřské školce

– na Sídlišti Míru u prodejny ESO

 

A co konkrétně můžete do těchto bílých kontejnerů odkládat? Především veškeré oděvy, povlečení, přikrývky, deky, nejrůznější bytový textil, ale také kabelky či batohy. Patří sem také boty a v neposlední řadě hračky a to jak měkké, tak i tvrdé. Do kontejnerů se výše uvedené věci nesmí vkládat mokré, plesnivé či znečištěné. Obsah kontejnerů se po odvozu recykluje, část je využita na charitativní účely, v průmyslu jako čistící hadry či použita k další recyklaci a následnému využití v průmyslu. Pokud nevyužijete sběrné kontejnery, můžete i nadále využít volarský sběrný dvůr, kde lze výše uvedené věci odevzdat. 

 

Před pár dny byly po Volarech rozmístěny speciální sběrné nádoby zelené barvy na použité potravinářské oleje a tuky. Do těchto nádob patří například oleje z fritovacích hrnců či z pečení na pánvi. Olej se do nádob musí vkládat v uzavřených PET lahvích, v žádném případě se nesmí olej do nádob vlévat přímo nebo odkládat ve skleněných láhvích, které by se po dopadu rozbily!

 

A kde nové nádoby na potravinářský olej a tuky najdete?

 

– v Tolarově ulici č. 425 (u Armatu)

– v Budějovické ulici, na křižovatce k Elimu

– za Domem služeb

– na Sídlišti Míru 3 nádoby u stávajícíh kontejnerů na tříděný odpad

– V Kasárnách u bytového domu č. 351

– v Mlýnské ulici pod č. 16

– na sběrném dvoře v Mlýnské ulici

 

Do současné doby většina domácností vylévala použitý olej do odpadu, což mělo za následek ucpávání a zanášení kanalizačního řadu, problém oleje způsobují i v čistírně odpadních vod. Využíváním sběrných nádob dojde ke zlepšení životního prostředí a ke snížení nákladů na údržbu kanalizačního řadu ve Volarech.

 

(ir)