Čeká nás tropický víkend

Další červencový týden je za námi. Srážky byly kromě pátečního večera, kdy přes Šumavu přecházela výrazná squall line, spíše lokálního charakteru. Přeháňky a bouřky se vyskytovaly nejen v sobotu a v neděli, ale pokračovaly i v dalších dnech. V měsící červenci tak srážkové úhrny napříč Šumavou vykazují výrazné rozdíly. Nejméně srážek spadlo za první dva červencové týdny v oblasti Lipenska a to 36 až 40 mm, nejvíce srážek hlásí Hojsova Stráž a Churáňov 101 mm a také Velhartice 97 mm. Co se týče minimálních teplot na Šumavě, již 13 noci po sobě nebyl v mrazových kotlinách zaznamenán mráz, což je nejdelší období bez mrazu v tomto roce. 

 

Čtvrteční ráno přináší na Šumavu opět minimální oblačnost, vyskytovaly se však ojedinělé mlhy, například ve Volarech. Během dne bude jako v předchozích dnech narůstat kupovitá oblačnost, v odpoledních hodinách se vyskytnou ojedinělé přeháňky či bouřky lokálního charakteru. Denní maxima vystoupí na 25°C až 28°C. V pátek bude dopoledne opět skoro jasno, postupně tvorba kupovité oblačnosti s místními přeháňkami, teploty vystoupí na 26°C až 29°C.

 

Zřejmě nejslunečnějším dnem bude sobota, kdy bude převládat skoro jasno a srážky se očekávají ojediněle jen v horských polohách. Teploty hlavně v nižších polohách překročí 30°C, většinou budou mezi 27°C až 30°C. Nejteplejším dnem týdne bude neděle, kdy maximální teploty budou mezi 29°C až 33°C, musíme však počítat s přibýváním oblačnosti a místy s přeháňkami nebo bouřkami. 

 

14. červenec odpoledne z rozhledny Libín: 

{gallery}pocasi/2014/07/07_14_libin{/gallery}

 

Podle současných modelů by mělo být v pondělí zataženo s deštěm, místy i vydatným a teplotami kolem 22°C. I v úterý se předpokládá, že bude na obloze hodně oblačnosti a srážek, které budou ustávat až z úterý na středu. Teploty by se měly držet v rozmezí 20°C až 24°C, při trvalejších srážkách pod 20°C. 

 

Teplota v Lipenské nádrži postupně stoupá, 16. července dosáhla 20,7°C, dle serveru Povodí Vltavy.

 

(ir)