Blanice na stupni ohrožení

AKTUALIZOVÁNO:

Srážky na Prachaticku a Českokrumlovsku již slábnou, toky však zatím nedosáhly své kulminace. Na 3. povodňový stupeň se dostala v 11 hodin Blanice na Blanickém Mlýně, hladina měla výšku 202 cm, pro srovnání 30.7. byla hladina pouhých 36 cm. Hladina rychle stoupá a to o více jak 10 cm za 10 minut. Na dalším profilu po proudu, v Podedvorském mlýně zatím povodňový stupeň vyhlášen není, ale to se během pár hodin změní a řeka Blanice zde dosáhne minimálně na 1. povodńový stupeň, pravděpodobně dosáhne i 2. stupně.

Zlatý potok v Hracholuskách se drží na 1. povodňovém stupni a na druhý stupeň zřejmě nedosáhne, aktuální hladina se drží lehce nad 90 cm a stoupá jen po centimetrech. První stupeň hlásí ještě Křemežský potok v obci Brloh, potok je na rychlém vzestupu a nelze vyloučit 2. povodňový stupeň. Ostatní toky nedosáhly žádného povodňového stupně.

Zdroj dat: Povodí Vltavy

(ir)

 

 

Po velmi vydatných nočních deštích, které zasáhly část Prachaticka a Českokrumklovska, především oblast Vojenského újezdu Boletice, dochází k vzestupům hladin potoků a řek, které odvodňují právě tuto oblast. Stanice Tisovka hlásí 79 mm srážek. V této oblasti stále prší. Na I. povodňový stupeň se dostala řeka Blanice u Blanického Mlýna na Volarsku, na prudkém vzestupu je i Zlatý potok v Hracholuskách, což dokumetuje graf Povodí Vltavy. Vzestup zaznamenává i Netolický potok a Chvalšinský potok.

Vzhledem k tomu, že srážky v této oblasti budou ještě pokračovat, budou toky na vzestupu.

Srážkové úhrny stanic Povodí Vltavy a ČHMÚ za 24 hodin (30.7- od 8:00 až 31.7. do 8:00):

Tisovka 74 mm

Třebanice 49 mm

Arnoštov 45 mm

Zbytiny 41 mm

Volary 40 mm

Blanický Mlýn 38 mm

Spálenec u Zbytin 35 mm

(ir)

Graf Zlatého potoka u Hracholusk, horní graf výška hladiny, spodní graf objem vody, zdroj: Povodí Vltavy:

Akumulace srážek za 24 hodin, výrazné úhrny v části Prachaticka a Českokrumlovska, zdroj: ČHMÚ: