Preventivní evakuace tří táborů

Kremžský potok, Blanice, Zlatý potok – jihočeské toky se zvýšenou hladinou v důsledku deštivého počasí, u nichž jsou naměřeny povodňové stupně. Blanice je na třetím stupni, Kremžský potok  na druhém a Zlatý potok dosáhl prvního povodňového stupně.

 

V důsledku zvýšení hladiny vody byly preventivně evakuovány tři dětské tábory  v okolí Zlatého potoka u Kralovic – 42 osob, nikdo z nich nebyl v přímém ohrožení života.

 

“Při evakuaci spolupracovali starosta Kralovic a kralovičtí dobrovolní hasiči, jednotka profesionálních hasičů z Prachatic,” informovala mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů. Šlo o preventivní opatření, tábory nebyly přímo ohroženy.

 

Vzestup hladiny Blanice způsobily vydatné srážky. “Za posledních 24 hodin napršelo na území jižních Čech nejvíce v oblasti Blanského lesa a na Prachaticku v podhůří Šumavy. Do čtvrtečního poledne jsme naměřili na stanici Ktiš kolem 90 milimetrů srážek. Výrazně stouply hladiny toků v této oblasti,” uvedla Kateřina Štěrbová z ČHMÚ v Českých Budějovicích.

 

Srážky mají v následujících hodinách postupně slábnout, v pátek meteorologové očekávají už jen ojedinělé přeháňky.

-red, hzs-