Teplé a vlhčí počasí vydrží

Teplé a vlhké počasí pokračovalo na Šumavě po celou poslední červencovou dekádu. Denně se vyskytovaly přeháňky nebo bouřky, srážkové úhrny však byly velmi rozdílné. Vlhkost vzduchu byla v posledních dnech velmi vysoká, což v kombinaci s vyššími teplotami nepůsobilo zrovna příjemně. Ve středu přecházela studená fronta, na které se opět vyskytly místy intenzivní bouřky, lokální srážky přešly v noci v trvalejší déšť a to hlavně JV od Prachatic a v oblasti Lipenské přehrady. Nejvíce srážek za 24 hodin hlásí stanice Tisovka na Prachaticku 75 mm. Takto výrazné srážky způsobí vzestup Zlatého potoka, který protéká Vitějicemi a Hracholuskami.

 

Během čtvrtka bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, postupně ubývání oblačnosti srážek. K večeru místy až polojasno. Maximální teploty vystoupí na 20°C až 23°C. V pátek bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti přeháňky. Denní teploty 23°C až 27°C.

 

Okolí Želnavy na Prachaticku v neděli 27. července:

{gallery}pocasi/2014/07/07_27_zelnava{/gallery} 

 

V sobotu bude polojasno, během dne až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Denní teploty porostou na 27°C až 30°C. I v neděli musíme počítat s místními přeháňkami a bouřkami, maxima se budou pohybovat kolem 23°C.

 

Na počátku nového týdne by mělo srážek ubývat, teploty se budou pohybovat nejčastěji kolem 25°C.

 

(ir)