Šumaváci postavili novou stanici na severu

V posledních letech díky snadnějšímu sjednocení lidí stejného zájmu pomocí internetu se stále zvětšuje i rodina zájemců o nízké teploty na území ČR zvaných ,,Mrazofilů”. Josef Jindra s Antonínem Vojvodíkem vzpomínají, jak na počátku 80 let minulého století mysleli, že jsou pouze oni dva s celé ČR. Nyní se ,,rodinka tohoto koníčku vzniklého na šumavě” a  podobného zaměření rozšiřuje po celé české republice.Tým se omlazuje, prohlásil nejstarší člen Josef Jindra (který brzy oslaví sedmdesátku) – můžu být s Antonínem Vojvodíkem v klidu – máme po nás zdatné mladší dědice.

 

30. července 2014 po domluvě vznikla další profesionální stanice do naši rodiny. Ráno v 5 hodin Ivoš Rolčík se synem Ivoškem vyjížděl z Volar aby cestou nabral ve Vimperku mě a v Praze Josefa Jindru. Potom jsme dojeli do obce Velké Chvojno, které leží pár kilometrů na sever od Ústí nad Labem. Tam už na nás čekal fanda z Ústí nad Labem P.J. který tentokráte vzal na sebe nemalou zátěž finančního placení nové profesionální stanice u Velkého Chvojna. Bylo doslova naší povinnosti zdarma pomoci s instalací stanice, když už máme s touto činností bohaté zkušennosti při instalaci meteorologických stanic portálu sumava.eu.

 

Po rozdělení činnosti se sám pan Pavel přesvědčil, že nám tato činnost na stavbě stanice jde solidně od ruky. Já a Ivoš se synem jsme se věnovali montáži komponentů elektroniky na stožár stanice, Josef Jindra ač nejstarší ukázal svou fyzičku kopáním díry 90cm hluboké, jak říkal poprvé v tak tvrdém a mazlavém jílu. Za 2 hodiny stanice stála a za další hodinu byla udělaná i ohrada z kulatiny (kterou věnoval majitel zemědělské farmy a dotčeného pozemku), která byla nezbytná jako ochrana před místním dobytkem, který se pásl hned vedle stanice i při samotné montáži. Okolí bylo vyčistěno a vysbíráno, aby nic nenasvědčovalo tak složité činnosti. Všichni zájemci se můžeme těšit,co nám za vhodných podmínek stanice předvede. Bude veřejně na Ústeckých stránkách počasí v regionech ČHMÚ. Aktuální data ze stanice, která měří teplotu ve 2 metrech nad zemí spolu s přízemní teplotou v 5 cm nad zemí, najdete ZDE

 

Ve 13 hodin už jsme se vraceli zpět přes Prahu na Šumavu, dalších 300km domů, ale s dobrým pocitem, že jsme pomohli a udělali správnou věc.

 

Fotogalerie ze stavby meteostanice u Velkého Chvojna:

{gallery}pocasi/2014/07/07_30_velke_chvojno{/gallery}

 

Teplotní graf stanice z Velkého Chvojna:

 

 

text: Antonín Vojvodík

foto: Ivo Rolčík a Ivo Rolčík jr.