Je dobojováno! Winterberg nebyl dobyt.

Bitva o Winterberg

 

 

IMG 9176

 

 

O prvním srpnovém víkendu se na arkádách zámku ve Vimperku již počtvrté konala bitva na Winterbergu letos s názvem Královský duel. V pátek večer se sjeli šermířské skupiny z různých koutů České republiky, ale také k nám opět zavítali naši známí šermíři ze Slovenska.

V sobotu dopoledne probíhal nácvik bitvy a v půl 2 začalo šermířské odpoledne. Hned na začátku patřila scéna dětem. Mohly si vyzkoušet házení kroužků na tyč, hledaly ztracený klíč v truhle, bojovaly s meči, nebo trefovaly dračí tlamu malými míčky.

K tanci a poslechu hrála skupina Subulcus, která k nám zavítala po druhé a to až z Liberce. Název Subulcus je odvozen z latiny a znamená pasáček vepřů. Svojí ojedinělou a skvělou hudbou učarovali velkému množství diváků, protože během jejich melodií tančili téměř všichni.

První turnaj začal ve tři odpoledne, rytíři se oblékli do zbroje a první disciplínou byly tzv.liniovky. Řady šermířů se proti sobě utkávaly v nelítostném boji a poté následovala vytláčená na štíty. Hlavní bitvu, která nesla název Královský duel, jste mohli zhlédnout okolo sedmnácté hodiny. Byla rozehrána šachová partie dvou králů, bojovníci se proti sobě utkali v souboji, který vyhrála královna bílé armády.  Program zde ale ještě nekončil. Zabojovat si mohli také diváci a to v třetím turnaji boj o vlajku, nebo ve hře o poklad. Ojedinělým vstupem byl také skok v čase, kde diváci mohli vidět prvorepublikové anekdoty v podání DS Bouček Vimperk a SHŠ Artego.

Mezi vstupy tančily tanečnice Srdcové eso a po celé odpoledne si děti mohly malovat na perníčky, velmi oblíbenou zábavou bylo malování na obličej. K vidění byla také mučírna a nechyběly ani stánky s občerstvením, skvělou medovinou a sladkostmi.

Po setmění proběhl středověký soud, který jste mohli zhlédnout v podání skupiny historického šermu Taurus Ater ze Slovenska. Mučilo se, vypalovala se ďáblova znamení a naráželo se na kůl. Divákům tuhla krev v žilách a silný vítr, blížící se bouřka a blesky umocňovaly atmosféru pravého středověku a práva útrpného. Celou akci zakončilo divadelní představení Pátá pečeť od Fechtýřů ze Zdíkova. Ohňové tance a ohňová show byly přes nepřízeň počasí zrušeny. I tak doufáme, že se akce líbila. O tom svědčí velká účast diváků!

 

{gallery}vimperk/2014/08_srpen/artego/{/gallery} 

Akce byla uspořádána za finanční podpory města Vimperk. Děkujeme také všem sponzorům a mediálním partnerům, kteří se na akci podíleli.

(NP Šumava,  Hotel Zlatá Hvězda, Energie AG,  sumava.eu, MěKS Vimperk, Dřevotvar)

Velké díky patří skupinám, které k nám na Vimperk opět rády přijely. Na zámku bylo okolo stovky šermířů.

 

Artego Vimperk

DS Bouček

Fechtýři ze Zdíkova

Fénix z Mostu

Adoreta von Raven z Okoře

Rytíři Žichovice

Sirotci ze Strakonic

Convictus z Plzně

Srdcové eso tanečnice

Kornatičtí křižáci z Plzně

Taurus Ater z Martina (Slovensko)

Kapela Subulcus z Liberce

Mučírna Tortura ze Zdíkova

A další dobrovolní rytíři