Letní teploty se zatím nevrátí

Již několik dní panuje na Šumavě teplotně podprůměrné počasí. Maximální denní teploty nevystupují většinou ani nad 20°C, přitom před rokem 20. srpna vrcholila na Šumavě vlna veder, kdy teploty šplhaly ojediněle i přes 35°C. Srážek za poslední dny nespadlo příliš mnoho, většinou jen několik milimetrů, obloha však byla většinou oblačná a slunečního svitu bylo málo. 

 

Za první dvě srpnové dekády spadlo nejvíce srážek v Nihošovicích 79 mm a na Churáňově 73 mm. Naopak nejméně pršelo v Čachrově 29 mm (zdroj ČHMÚ). I přes časté srážky je srpen srážkově zatím podprůměrný. To však může třetí srpnová dekáda ještě změnit.

 

Čtvrtek začal velkou oblačností s ojedinělými přeháňkami a ranními teplotami kolem 10°C. Během dopoledne ještě musíme počítat se slabými přeháňkami, v odpoledních hodinách bude oblačnosti ubývat až na polojasno, maximální teploty vystoupí jen na 17°C až 20°C. V noci na pátek by mělo být polojasno až skoro jasno a díky přílivu chladnějšího vzduchu budou ranní teploty klesat na 9°C až 5°C, v mrazových kotlinách by za ideálních podmínek mohly klesnout teploty i k -2°C. Během dne slunečná obloha nevydrží, bude polojasno až oblačno, místy s přeháňkami a teplotami od 19°C do 22°C. 

 

Ani sobota nebude příliš slunečná, z oblačné oblohy místy zaprší a teploty nepřekročí 22°C. I v neděli bude oblačno, místy až polojasno s občasnými srážkami, v odpoledních hodinách ustávajícími. Ochladí se na 16°C až 20°C. 

 

V pondělí ráno a dopoledne bude skoro jasno, ranní teploty opět klesnou místy až k 5°C, během dne vystoupí na 18°C až 22°C, obloha bude většinou oblačná. Nejvíce oblačnosti by mělo být podle současných modelů v úterý, oblačno až zataženo s deštěm či přeháňkami a teplotami kolem 20°C.

 

(ir)