Návrat slunce a teplot kolem 20°C

Přelom srpna a září přinesl velmi pošmourné a chladné počasí. Sobota 30. srpna byla z části ještě slunečná, postupně ale přibývalo přeháněk, ojediněle byla zaznamenána i bouřka. V neděli už bylo od rána zataženo s deštěm, který přechodně ustal, ve večerních hodinách začalo opět pršet. Zataženo s deštěm i přeháňkami bylo nejen v pondělí 1. září, ale i v úterý. Ve středu bylo na celé Šumavě mlhavo, vyskytovalo se časté a místy trvalé mrholení, které po poledni ustávalo, mlhavo však vydrželo po celý den. Teploty v nižších polohách dosahovaly jen ke 14°C, v horských polohách byly maxima jen kolem 10°C. 

 

Ve čtvrtek dopoledne je stále zataženo nízkou oblačností, od vyšších poloh mlhavo. Během dne by mělo od východu docházet k ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Vyskytnout se může hlavně v dopoledních hodinách mrholení. Denní maxima vystoupí na 20°C až 23°C, v místech s déle trvající nízkou oblačností kolem 17°C. V pátek ráno a dopoledne budou na Šumavě četné mlhy nebo nízká oblačnost, během dne oblačno až polojasno s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami. teploty vystoupí na příjemných 22°C až 25°C. 

 

Sobotní počasí 30. srpna z rozhledny Boubín:

{gallery}pocasi/2014/08/08_30_boubin_rozhledna{/gallery}

 

Sobota bude opět polojasná až oblačná s ranním výskytem mlh a teplotami kolem 23°C. V odpoledních hodinách se ojediněle vyskytnou přeháňky. I neděle přinese stejné počasí, polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky a teploty od 20°C do 25°C. 

 

Místní přeháňky se na Šumavě objeví i v pondělí, teploty se v maximech vyšplhají nad 20°C. Od úterý by mělo oblačnosti ubývat, slabě se však ochladí a maxima budou kolem 20°C. Srážek by mělo být od úterý minimum.

 

(ir)