Na Volarsku nový sněhový polštář

25. září proběhla na Volarsku montáž nové sněhoměrné stanice. Tzv. sněhový polštář byl instalován ve Spálenci u Zbytin, vedle železniční zastávky na trati Volary – Čičenice. Montáže stanice se zůčastnili hydrologové z ČHMÚ Jan Jirák a Šimon Bercha spolu se zástupci firmy Fiedler – Mágr, která stanici vyrobila a zajišťuje i montáž. Stanici financoval Český hydrometeorologický ústav.

 

V uzavřeném polštáři z polymeru o průměru 3 metry naplněném nemrznoucím roztokem, je umístěno tlakové čidlo, pomocí něhož je měřena vodní hodnota sněhové pokrývky na sněhovém polštáři. Ultrazvukové čidlo umístěné nad polštářem měří v pravidelných intervalech výšku sněhové pokrývky. Stanice měří také teplotu vzduchu ve výšce 2 metry nad zemí. Polštář je zakryt fólií na které je vrstva štěrku.

 

Stanice leží v nadmořské výšce 785 metrů n.m. v povodí řeky Blanice. Vybraná lokalita leží v tzv. srážkovém stínu, výška sněhové pokrývky zde při jižním či jihozápadním proudění dosahuje nízkých hodnot, naopak při východním či severovýchodním proudění zde spadne větší množství sněhu, tyto situace však nebývají během zimy dominující.

 

Fotografie z montáže sněhoměrné stanice 25. září u Zbytin (foto Ivo a Matyáš Rolčíkovi):

{gallery}pocasi/2014/09/09_25_spalenec_stanice{/gallery} 

 

Na Šumavě jsou stanice tohoto druhu celkem tři. Jedna leží od podzimu 2013 na Javoří Pile na Modravsku v nadmořské výšce 1062 metrů n.m. a data jsou k dispozici na webu ČHMÚ, druhá leží přímo v obci Modrava, tu však provozuje Přírodovědecká fakulta UK Praha a data veřejná nejsou. Třetí stanice byla zprovozněna právě 25. září u Zbytin. Na observatoři Churáňov je také umístěn sněhoměrný polštář, ale jiné konstrukce, navíc nejsou data k dispozici veřejnosti na webu ČHMÚ. U vrcholu Plechý, kde náš “tým počasářů” instaloval 20. září ultrazvukové čidlo na měření výšky sněhu však sněhoměrný polštář umístěn není, podrobněji jsme inforomovali ZDE.

 

Hydrologové z ČHMÚ nainstalovali 22. září sněhoměrný polštář také v Novohradských horách. Celkem bude po republice rozmístěno 16 sněhoměrných polštářů (některé až v příštím roce), které pomůžou on-line monitorovat jak výšku sněhové pokrývky, tak i vodní hodnotu ve sněhové pokrývce, která je důležitá především při jarním tání či rychlých oblevách. 

 

text (ir)

foto (ir, mr)