Vydatně zapršelo, ale ne všude

První říjnový den přinesl vydatné a trvalé srážky, nepršelo však na célém území Šumavy stejně. Nejvíce pršelo na části území Prachaticka a Českokrumlovska, naopak na Klatovsku spadlo srážek výrazně méně. I přes vyšší srážkové úhrny nedošlo k výraznému zvednutí hladin řek, ani Blanice nad Husineckou přehradou se nedostala na 1. povodňový stupeň.

 

Nejvíce srážek zaznamenala srážkoměrná stanice Povodí Vltavy v obci Arnoštov na okraji Vojenského újezdu Boletice, kde spadlo 27 mm. Na nedaleké stanici ČHMÚ v osadě Tisovka bylo zaznamenáno 26 mm. V Černém Kříži zaznamenal srážkoměr Povodí Vltavy přes 24 mm, ve Spálenci u Zbytin napršelo 22 mm srážek. Stejné množství srážek jako ve Spálenci spadlo i u Lipenské přehrady v Černé v Pošumaví na meteostanici ČHMÚ.  Výrazný úhrn zaznamenaly i Volary s 21 mm. Nad 20 mm srážek naměřily ještě stanice Šumavské Hoštice, Křemže – Mříč  a Novosedly nedaleko Českého Krumlova.

 

Naopak nejméně srážek zaznamenaly Klatovy (0,3 mm), Železná Ruda (4 mm) a Čachrov (4 mm). V dalších dnech již srážky neočekáváme, vrátí se totiž počasí babího léta, které přinese slunečné počasí, místy však s mlhami nebo nízkou oblačností.

 

Srážkové úhrny 1. října, zdroj obrázku ČHMÚ:

 

zdroje dat: Povodí Vltavy a Český hydrometeorologický ústav

 

(ir)