Extrémní teplo: Hliniště přes 25°C

Velmi teplý vzduch, který dnes (9. října) proudil na Šumavu po přední straně tlakové níže se středem nad Britskými ostrovy, přinesl na konec první říjnové dekády velmi vysoké teploty. Nejtepleji na Šumavě bylo na stanici Hliniště 25,7°C, byl tak zaznamenán letní den. Přitom tato stanice leží v nadmořské výšce 800 metrů n.m. Pár desetin pod hranici letního dne vyšplhala teplota ve Volarech a to na 24,7°C. Nad 24°C bylo ještě v Houžné u Lenory. Naopak v podhůří Šumavy bylo relativně chladněji, maxima kolem 20°C. Na stanici Plechý v nadmořské výšce 1344 metrů n.m. byla naměřena teplota 19,4°C, což je na začátek října vysoká teplota. 

 

Vůbec nejvyšší teplotu v republice zaznamenala 9. října meteostanice Staňkov v Plzeňském kraji, kde bylo zaznamenáno maximum 25,9°C, zdroj Infomet.cz

 

V pátek bude opět proudit velmi teplý vzduch, teploty opět budou stoupat i nad 20°C. Oproti původním předpokladům přijdou srážky v sobotu, naopak v neděli by se srážky vyskytovat podle aktualizované předpovědi neměly. Denní maxima budou i nadále nadprůměrná, nejčastěji mezi 16°C až 20°C.

 

Teplotní graf stanice Hliniště, kde maximální teplota vystoupila na 25,7°C, zdroj: ČHMÚ:

 

(ir)