Srážky přijdou až v neděli

K babímu létu patří časté mlhy, nízká oblačnost, ale hlavně slunce, příjemné teploty a období beze srážek. Minulou sobotu se na Šumavě nízká oblačnost rozpadla kolem poledne, kdežto v neděli hranice nízké oblačnosti stoupla mnohem výše a slunečních paprsků jsme se navzdory předpovědi nedočkali ani v nejvyšších šumavských polohách. Teploty tak byly o několik stupňů nižší než v sobotu. V pondělí se nízká oblačnost opět místy rozpustila, nebylo tomu však na celém území Šumavy. V úterý dorazila vysoká oblačnost, po celý den panovalo oblačno až zataženo, srážky se však nevyskytly. Ve středu bylo na obloze polojasno a teploty atakovaly 20°C, zřejmě nejtepleji bylo na Šumavě v Prášilech 20,4°C.

 

 

Další den babího léta přináší čtvrtek. Ranní místní mlhy by se měly rychle rozpouštět a teploty poletí vzhůru. Mráz se nevyskytl na žádné z šumavských stanic, nejchladněji měl Březník 0,2°C. Naopak v horských polohách na vrcholech byla noc velmi teplá, například na Libíně neklesla teplota v noci pod 16°C. Denní maxima vystoupí na nadprůměrných 19°C až 23°C, v horských polohách bude kolem 20°C. V noci na pátek se vytvoří opět místy mlhy nebo nízká oblačnost, během dne se však většinou rozpustí a teploty opět vystoupí na 19°C až 23°C, při mlze kolem 15°C.

Bohužel o víkendu se počasí pokazí. V sobotu začne od severozápadu přibývat oblačnost, zůstane však nadále teplo, maximální teploty kolem 16°C až 20°C. V noci na neděli by měly dorazit slabé srážky, bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami a denní teploty beze změny mezi 16°C až 20°C. 

Od pondělí by mělo být oblačno až zataženo, místy slabé přeháňky, postupně ubývání oblačnosti i srážek. Teploty v pondělí ještě kolem 18°C, postupně budou klesat maxima k 14°C.

(ir)