Budka na “Rokytské” prošla rekonstrukcí

Po dohodě Antonína Vojvodíka s vedením jihočeské pobočky ČHMÚ byl zhotoven nový podstavec pro stanici Rokytská slať. 16. října nadešel čas realizace výměny přímo na místě stanice. Pracovníkovi ČHMÚ panu Bednářovi pomohli i spolupracovníci Šumava.eu.

 

Dřevěný podstavec meteorologické budky byl díky extrémním povětrnostním vlivům, které na Rokytské slati panují, v dost špatném stavu a byla nutná jeho výměna. Horní část budky byla proto demontována, starý podstavec rozebrán, ponechána byla jen vnější kovová konstrukce, do které byl usazen na míru vyrobený dřevěný podstavec z kvalitního dřeva, který by měl zdejší drsné klima vydržet delší časové období. Zároveň byla upravená i sněhoměrná tyč vysoká 245 cm tak, aby bylo celkové měření přehlednější

 

Na Rokytské slati bylo 16. října větrné počasí, oblohu pokrývala nízká oblačnost a teplota se držela na +10°C. Na polovinu října tak zde panovalo velmi příjemné a teplé počasí. 

 

Zájemci o nízké teploty se můžou těšit, že i v budoucnu tato velmi silná mrazová stanice bude nadále kvalitně svádět svůj souboj v nízkých teplotách se stanicí Perla.

 

Fotografie stanice Rokytská slať (foto A. Vojvodík): 

 

(ir, av)