Halové jevy na Šumavě

Včera 7.2. 2015 ráno mezi 8 a 9 hodinou SEČ byly na Zadově k vidění pěkné halové jevy. Tvořily se na DD (diamantovém prachu) vzniklém při zasněžování sjezdovky. Teplota se držela okolo -10,5°C (minimum z Churáňova z toho času kleslo na -11,2°C).


Pozoroval jsem výrazná 22°parhelia, vedle levého 22p část horizontálního parhelického kruhu, slabé části malého hala, spodní část slunečního sloupu, levé subparhelium a slabý cirkuzenitální oblouk, který jsem nefotografoval. Na zbytek mi nestačily moje slabé oči a čas, jelikož jsem musel rychle vystřídat kolegu ve službě a uháněl jsem po sjezdovce vzhůru. Vzácnější slabší halové jevy určil pan Patrik Trnčák. Jde především o Lowitzovy oblouky, subsun, parhelion legs a Moilanenův oblouk. Naposledy jmenovaný jev se mi podařilo nafotit poprvé. 


K diamantovému prachu: volně vzniká v přírodě jen při extrémních mrazech, v současnosti jeho vzniku napomáhá zasněžování, jak výše zmíněno. My jako pozorovatelé jej označujeme kódem 76 (ledové jehličky). Zhoustnou-li, přecházejí někdy ve zmrzlou mlhu (což není totéž jako mrznoucí mlha, z níž vznikají námrazky). Mohou padat i z jasné oblohy, tak se to dělo i včera. 

 

Roman Szpuk

 

 {gallery}vimperk/2015/unor/szpuk/{/gallery}