Největší příval sněhu za zimu

Na meteostanici Plechý, která je v provozu od konce září 2014 dosáhla 2. dubna sněhová pokrývka poprvé v této zimě metrové vrstvy. Po zimě relativně chudé na sníh už ani optimisté nevěřili, že by mohla na této stanici sněhová pokrývka pokořit hranici 100 cm. A stalo se, nezvykle na počátku dubna.

 

Za posledních 24 hodin díky zvlněné frontě došlo k trvalému a vydatnému sněžení, které přineslo na Plechý 30 cm prachového sněhu, celková výška tak byla 2. dubna v 15. hodin 111 cm. Je to zároveň největší sněhový přírůstek za tak krátký časový úsek v této zimě.

 

Výrazné sněžení zasáhlo celý hřeben Šumavy, jak dokládají snímky z webkamery na Bučině, napadlo zde během 4 dní půl metru sněhu, 29. března zde ležely poslední zbytky sněhové pokrývky a 2. dubna odpoledne zde leží přes 50 cm sněhu. Za půjde na Bučině o nejvyšší sněhovou pokrývku této zimy se dozvíme v ranním termínu měření, dosavadní maximum je z 3. února, kdy zde leželo 54 cm. Na Prášilsku, v lokalitě Gsenget napadlo dle měření IC Prášily 40 cm sněhu.

 

Sníh však napadl jen v polohách zhruba nad 650 metrů nad mořem., podhůří Šumavy bylo do přechodu studené fronty zcela beze sněhu, v závětří Šumavy navíc téměř žádné srážky nespadly.

 

Díky chladnému proudění sněhová pokrývka vydrží i v dalších dnech, na horách tak prožijeme letos bílé Velikonoce, milovníci zimy můžou využít několika otevřených ski areálů a nebo vytáhnout již zazimované běžky.

 

Graf meteostanice Plechý, kde napadlo 30 cm sněhu za 24 hodin, zdroj ČHMÚ:

 

 

Najdi rozdíl na Bučině:

 

(ir)