TIP na výlet: na místo pytlácké bitvy

V údolí  studené Vltavy, jihozápadně od Volar, najdete půvabnou, původně dřevařskou, osadu Stožec se dvěma místními částmi – Dobrou a Českými Žleby. Později významné středisko dřevařské výroby z rezonančního smrkového dřeva, jehož byly okolní lesy vždy bohatým zdrojem, je dnes cílem návštěvy  mnoha milovníků  Šumavy a její dosud živé historie. 

 

 vyhled skala 2015 2

 

Poměrně zajímavou událostí v dějinách obce byla největší pytlácká bitva v Evropě, která se udála v únoru 1850, kdy bavorští pytláci zaútočili na lesníky, kteří se stačili opevnit v místním hotelu Pstruh. Výsledkem bylo několik mrtvých a mnoho zraněných na obou stranách. Ještě při rekonstrukci objektu ve 30. letech 20. století se našlo velké množství kulek zavrtaných do trámů roubené budovy. 

 

Na počátku 20. století zaznamenal Stožec své vrcholné období. Do obce byla v roce 1910 přivedena železniční trať. Tehdy byla vystavěna jedna z posledních lokálních tratí v Česku, která vedla z Černého Kříže přes Stožec na státní hranici do Nového Údolí. Tato osmikilometrová trať umožnila spojení jihočeských a pošumavských tratí se sítí drah bavorských.

 

Důležitý krok pro všechny návštěvníky Šumavybylo postavení mostu přes Studenou Vltavu pro pěší a cyklisty u Černého Kříže (2013). Nový most stojí na místě, kde již dříve stála lávka, ta však byla za minulého režimu zbourána. Lidé pak používali pro přechod Studené Vltavy železniční most na trati Černý Kříž – Volary, což bylo, spolu s chůzí podél trati značně rizikové, zejména pro cyklisty, kteří tudy přenášeli kola.

 

Kromě známého  Informačního střediska NP Šumava tu najdete mnoho přívětivých míst k odpočinku i občerstvení. Stožec rozhodně stojí za návštěvu, už samotná cesta k němu je “léčbou Šumavou”.

 

kaple stozec 2015 1

 

kaple stozec 2015 2

 

 

 

Mnozí znají  například  legendu o údajně léčivým účinkům místního pramene a zázračnému obrazu Panny Marie ve zdejší kapli, jejíž věrná kopie byla postavena (1985) v nedalekém Phillipsreutu (hraniční přechod Strážný/Phillipsreut). Fotopozvánku  na  pohodový výlet posílá  Jan KUBITA. Na snímcích je dokumentován i nedávný  stožecký jarmark.

(www.stozec.eu)

 

 

Hezkou neděli a  zajímavé zážitky z cest po Šumavě přeje Jan KUBITA a logo šumava

 {gallery}susice/2015/08_srpen/stozec/{/gallery}