Gympláci se v říjnu učili na pláži

Po stopách Salvádora Dalího

 

gspanelsko 11

 

Ve dnech 26. 9. – 4. 10. 2015 jsme se my, studenti Gymnázia Sušice, společně s klatovskými studenty z obchodní akademie a gymnázia zúčastnili zájezdu do malebného Katalánska. Celý zájezd byl zaměřen na poznávání kultury a památek této oblasti. Po dlouhé cestě autobusem jsme dorazili do městečka Lloret de Mar, kde jsme se ubytovali v hotelu. Zbytek dne jsme strávili výukou španělštiny na pláži Costa Brava, koupáním v moři a večerní procházkou městem.

 

 

gspanelsko 10

 

gspanelsko 9

 

Druhý den jsme se vydali na prohlídku kláštera Montserrat z 16. století. Klášter se dodnes využívá jako křesťanská škola pro chlapce do patnácti let, které můžete pravidelně slyšet zpívat v místním sboru Escolonia de Montserrat.

Toto místo se nachází ve stejnojmenném pohoří s nádhernými panoramatickými výhledy. Ve středu jsme dopoledne odjeli do města Figueres, do muzea surrealistického umělce Salvadora Dalího. Tam jsme obdivovali krásné, ale i kontroverzní obrazy, sochy a zlaté šperky.

 gspanelsko 1

 

Čtvrteční den jsme zahájili v olivárně a vinárně Empordalia, tamější průvodkyně nám poodhalila tajemství jejich výroby. Olivový olej jsme mohli ochutnat a každý si tu zakoupil menší suvenýr na památku domů. Odpoledne jsme podnikli pěší túru z městečka Cadaqués do starobylé rybářské vesnice Portlligat, kde jsme si prohlédli dům Salvadora Dalího. Dům nás velice nadchl svou originalitou a velkolepou zahradou s výhledem na moře.

 

gspanelsko 3

 

Během pobytu jsme dvakrát navštívili hlavní město Katalánska – Barcelonu. Zavítali jsme ke stavbám světoznámého architekta Antonia Gaudího – Casa Batlló, park Güell a katedrála Sagrada Familia. Ta se i po Gaudího smrti stále dostavuje a její dokončení se plánuje v roce 2026.

 

V Barceloně jsme se prošli obřím přístavem s olympijskou vesnicí a stadionem. Také jsme se podívali na stadion Camp Nou slavného klubu FC Barcelona.

gspanelsko 2

 

Večerní představení zpívajících fontán na barcelonském výstavišti a procházka ulicí La Rambla a starou gotickou čtvrtí byly dokonalou třešničkou na dortu.

 

gspanelsko 6

gspanelsko 29

 

 

Ze zájezdu jsme si odvezli nádherné vzpomínky. Poznali jsme nové přátele, místní kulturu, zvyky a ochutnali jsme výbornou katalánskou kuchyni, naučili jsme se mnoho nového ze španělštiny. Celý výlet se nám velice líbil. Hasta la vista, amigos!

 

Studenti z kvinty Gymnázia Sušice

 

 {gallery}susice/2015/10_rijen/kopieGweb/{/gallery}