viditelnost

V bílém vás řidiči vidí na 55 metrů

Zajímavou kampaň pro zvýšení bezpečnosti provozu na silnicích a chodnícich zahájilo koncem října Ministerstvo dopravy ČR a Besip. Pod názvem “Vidíme se?” probíhá i na komunikacích Klatovska.

 

V podzimním a zimním období, kdy se ráno se rozednívá později a odpoledne se stmívá  dříve a viditelnost zhoršují husté mlhy, je důležité  uvědomit si, jak moc (nebo málo) jsou chodci pro řidiče viditelní. Je dobré být vidět nejen při okrajích sinice a na rizikových neosvětlených místech, ale  zejména u dětí i při pohybu na chodníku (cestou do a ze školy) a v místech přecházení. 

 

Obrázek znázorňuje, na jakou vzdálenost vás řidiči vidí při zvolené barvě oblečení. Reflexní a fluorescenční prvky  zvyšují viditelnost až  několikanásobně.

 

viditelnost

 

Když řidič uvidí chodce  neznamená,  že okamžitě zastaví: například na vzdálenost 30 metrů, rozeznává nebezpečí na 60 metrů, rozhoduje se o manévru 120 metrů a na vzdálenost 150-180 metrů dokončuje úhybný manévr.

 

Policejní statistiky se bohužel stále plní čísly  dopravních nehod, při nichž dochází je střetu vozidla nebo motocyklu s chodci.  Na mnoha z nich má podíl i to, že chodec nebyl dostatečně viditelný a řidič nestačil včas zareagovat.

 

“Chodci i cyklisté používáním bezpečnostních prvků zvyšují svoji bezpečnost na komunikacích. Děti by na silnicích měly být co nejlépe vidět. Doporučujeme používat světlé oblečení a školní tašku, oblečení i obuv s reflexními doplňky,” dodává Dana Ladmanová, mluvčí klatovských policistů.

 

 

Vidime-se-2015  Vidime-se

 

Během středeční bezpečnostní akce  rozdávali policisté právě reflexní pásky, které pomáhají zvýšit viditelnost chodců a přidávali i doporučení k jejich vhodnému nošení: umístit reflexní pásek je důležité při chůzi mimo obec nebo na neosvětlených místech, při soumraku i v nočních hodinách, na zápěstí ruky, na nohu nebo na tašku a vždy směrem do komunikace.

 

-p cr, red-