U nás dostanou kvalitní vzdělání, pracují ale jinde

U nás dostávají lékaři jedno z nejkvalitnějších vzdělání – na tom se shoduje vedení českých i slovenských lékařských fakult. Za prací ale odcházejí jinam – tam, kde mají pro svůj kariérní start, profesní růst a specializaci  lepší podmínky. S tíživou personální situací se u nás potýkají nemocnice a zdravotnická zařízení velmi často, zejména v menších městech, okresních či městských zařízeních.

 

Mladé lékaře láká cizina, v Německu dostanou až čtyřikrát vyšší plat

Zhruba deset procent absolventů lékařských fakult odchází z Česka pracovat do zahraničí. Nejčastěji míří do Německa, jejich cílem jsou ale i další země. Podle děkanů českých a slovenských lékařských fakult, kteří se setkali na konferenci v Plzni, to vypovídá mimo jiné i o kvalitním systému vzdělávání v Česku.

 

operation-540593 1920

 

„Hlavní důvody jsou samozřejmě ty ekonomické. V Německu a dalších státech jsou mladí lékaři lépe zaplaceni,“ konstatuje děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Boris Kreuzberg a dodává, že nastupující lékař v ČR první měsíce dostává průměrně plat 20 až 25 tisíc korun hrubého.

 

Zhruba po roce se mu, i díky službám, zpravidla mzda navýší nad 30 tisíc korun. „Průměrného platu 50 až 60 tisíc hrubého dosáhnou většinou po atestacích, tedy po čtyřech až pěti letech,“ říká Kreuzberg. Oproti tomu v Německu bývá základní plat pro absolventy zhruba čtyřnásobný. Podle Kreuzberga je však navýšení platů pouze jedním z faktorů, které mohou přimět mladé lékaře v tuzemsku zakotvit. „Já si myslím, že budoucí lékaře můžeme zaujmout i tím, že dokážeme vybavením držet krok s nemocnicemi na Západě,“ míní Kreuzberg, podle něhož je situace ve velkých nemocnicích, k nimž často náleží i špičková vědecká centra, samozřejmě lepší než v menších městech.

 

Motivací pro absolventy podle něj může být i to, že mohou dělat zajímavou a smysluplnou práci.

Celý článek ZDE

Zdroj: plzen.idnes.cz