Šumavské vánoční stromečky

Za tónů koled a vánočních písní přivítali o tomto víkendu obyvatelé měst a obcí společně  začátek adventu. K tomu patří i krásně nazdobené stromečky, slavnostně rozsvícené uprostřed návsí a náměstí.  “Šumavské stromečky” nejsou věru žádná stébla, jsou to pěkně urostlé stromy, které jiskřičkami barevných světélek zvěstují adventní čas do dálky.

 

V Dlouhé Vsi vítali advent v sobotu a bylo u toho veselo i voňavo:

dlves 26

 

Tak jako ve většině okolních obcí i měst, se také v sobotu 28.11 v Dlouhé Vsi rozsvítil vánoční strom na návsi. Akci pořádala ZŠ a Sbor dobrovolných hasičů společně s obecním úřadem. Celé místo zaplnili místní občané, i několik přespolních, včetně sušických.

Nalákala je nejen příjemná atmosféra, klobásy či pivo, ale i další stánky, kde se prodávaly výrobky dětí ze školy, šikovných maminek a tatínků. Výtěžek z prodeje putoval do kasičky ZŠ a bude využit na další různé akce. Kupují se špekáčky na opékání, přidávají se finance na výlety a podobné akce a rodiče nemusí pak sahat tak hluboko do peněženek.

dlves 1  dlves 3

 

Byly zde k vidění šité výrobky, různí andílci, pečivo, keramika, svícny, věnce a spousta dalších věcí vytvořených šikovnýma rukama. Před 17 hodinou starostka Ivana Vítovcová poděkovala všem, kteří se na akci podíleli a zároveň popřála krásné a ničím nerušené ‘těšení se na Ježíška’. Promluvila i ředitelka školy Alena Kratochvílová, vyzvala přítomné k připojení svých hlasů při zpěvu koledy a uvedla děti, které krásně zapískaly na flétničky za doprovodu kytary paní učitelky.

 

dlves 11

 

 

Pak nastala slavnostní chvíle odpočítávání a rozsvícení krásně nazdobeného smrku. A v tu chvíli se začal z temné oblohy zlehka sypat sníh, který tak doladil předvánoční atmosféru. Mezitím si v hasičské zbrojnici, v současné době jedinné možné budově, kde se v Dlouhé Vsi dá tančit, připravovala své nástoje Solovačka.

 

A tak už jen dodejme, že musíme doufat v klidný a pohodový adventní čas, bez zloby a násilí. Užijme si ho tak, jako naši nejmenší…

dlves 21  dlves 12

 

Marie Bubeníková

 {gallery}susice/2015/11_listopad/advent_dlves/{/gallery}

 

***********

 

Šumavské “stromečky”

cepice strom 1

dlves strom 6

 

rabi strom 6

 

susice strom

 

 

***

Máte u vás  také krásný stromeček? Pošlete nám jeho fotografii (info@sumava.eu),

rádi ji zveřejníme a “rozsvítíme” společně Šumavu!