zarovka

Prodejci levných energií naletěly i obce

zdroj plzen.idnes.cz

 

Neziskové firmě, která slibovala levný proud, naletěly i obce z Plzeňska

 

zarovka
Aféra společnosti Energie pod kontrolou, která údajně dluží desítky milionů korun, se dotýká i některých obcí v Plzeňském kraji. Nezisková firma jim naslibovala možnost velké úspory za energie, vybrala zálohy, ale nasmlouvaným dodavatelům elektřiny a zemního plynu nezaplatila.

 

„Byli jsme v šoku, když jsme se to dozvěděli. Cítili jsme velké rozčarování,“ konstatuje starosta Bezdružic Jan Soulek. Když Bezdružice smlouvu s firmou Energie pod kontrolou uzavíraly, nic prý nenasvědčovalo tomu, že by měl nastat nějaký problém.

 

„Všechno působilo seriózně. Přesvědčil nás i fakt, že za ní stojí starostové některých obcí zejména na jižní Moravě. Úspory na energiích, které měla spolupráce přinést, se zdály být značné,“ pokračuje Jan Soulek.

 

S dodavateli energií, kterým nezisková společnost nezaplatila, už prý jednal.

„Oceňuji jejich přístup. Slíbili, že nedojde k odpojení odběrných míst. Dodávka elektřiny ani plynu tak není pro obec ohrožena,“ podotýká starosta.

„Peníze jsme zaplatili. My nikomu nedlužíme,“ přidává se Martina Schwarzová, starostka Tymákova, kde se společností smlouvu také uzavřeli.

Problém se týká tisíců odběrných míst po celé České republice. V regionu to jsou například ještě Kladruby, Velhartice, Rozvadov, Lesná, Dýšina nebo Ejpovice.

 

POKRAČOVÁNÍ ČLÁNKU ZDE