Hřebeny u Plechého téměř beze sněhu

Poslední adventní neděli 20. prosince jsme zmapovali výšku sněhu od Třístoličníku po vrchol Plechý. Okolí vrcholů Třístoličník a Hochstein jsou beze sněhu, pouze severní svahy skrývají poslední zbytky sněhové pokrývky. Z Třístoličníku až po vrchol Trojmezná neleží vůbec žádný sníh, v této části zcela roztál. Zbytky sněhové pokrývky lze najít v okolí vrcholu Trojmezná, jedná se jen o ojedinělá místa, odhadem do 10% plochy.

 

Od Trojmezné k Trojmezí tří států leží nesouvislá sněhová pokrývka jen na české straně, tedy na severním svahu hřebenu. Německá a poté rakouská část hřebene v okolí Trojmezí je beze sněhu, to platí i pro vrchol Hufberg. Souvislá sněhová pokrývka leží jen na ploše několika hektarů v oblasti Rakouské louky v lesním porostu na české straně, u samé hranice a na rakouské straně je sníh zcela roztátý. Okolí vrcholu Plechý je z rakouské strany také zcela beze sněhu, sníh leží na české straně vrcholu, i zde však jsou vytátá místa, sněhová pokrývka dosahuje přibližně 60% plochy.

 

 

Výška sněhu pod vrcholem Plechý dosahuje výšky 8 cm, na několika místech byla změřena vodní hodnota (SVH), která dosáhla průměrně 28 mm.

 

Mapa s vyznačením souvislé a nesouvislé pokrývky v oblasti Třístoličník – Plechý 20. prosince 2015:

 

Fotografie z 20. prosince od Třístoličníku po Plechý:

{gallery}pocasi/2015/12/12_20_plechy{/gallery}

 

(ir)