hasici

My jsme se bavili, oni pracovali

Řeč je o hasičích, záchranářích, lékařích, dispečerech, policistech… prostě o  všech, kteří měli  o svátcích pohotovost, službu. Zachraňovali co se dalo, když se  “prostě nedařilo”. Nikdy není pozdě jim všem poděkovat – nejen z  následujících fotografií a  vět je zřejmé, že BEZ NICH BY TO OPRAVDU NEŠLO.

Od posledního adventního víkendu zasahovali hasiči HZS Plzeňského kraje u 41 nehod (k datu 28. 12.). Bohužel některé z nich skončily tragicky.

Z vybraných DN:

 

V sobotu 19. prosince

zasahovali hasiči v Plzeňském kraji u třech dopravních nehod. V 10:47 hodin vyslalo operační středisko jednotky HZS Domažlice a SDH Kdyně k dopravní nehodě na silnici I/22 mezi Hlubokou a Loučim. Zhruba na půli cesty mezi obcemi se střetla dodávka a osobní auto. Od obce Hluboká komplikovala hasičům cestu hustá mlha. Ve vozidlech cestovaly celkem čtyři osoby. Jednu z nich museli hasiči z vozidla vyprostit. Hasiči až do příjezdu ZZS o všechny zraněné pečovali a následně asistovali zdravotníkům při dalším ošetření a transportu do sanitek.

19.12.2015 DN Hluboká - Loučim

 

V odpoledních hodinách hasiči v Sušici na Náměstí Svobody zasahovali u dopravní nehody, která by se dala s nadsázkou popsat „autem na nákupy do drogerie“.

 

19.12.2015 DN Sušice - autem na nákupy do drogerie

 

Osobní auto narazilo do dopravní značky a následně na druhé straně komunikace prorazilo výkladní skříň obchodu. Vozidlo zůstalo stát napříč chodníkem. Řidič vyvázl bez zranění, ZZS ho však odvezla do nemocnice k důkladnému vyšetření. Po zadokumentování nehody policií hasiči uklidili z chodníku a vozovky střepy.

 

V neděli 20. prosince zasahovali u dopravních nehod pouze hasiči na Tachovsku. Během celého dne se bouralo pouze dvakrát.

Vážná dopravní nehoda se stala odpoledně u 128. kilometru dálnice D5 ve směru na Rozvadov.

20.12.2015 DN D5 128.km

 

V 15:39 hodin vyjely jednotky HZS Stříbro a Tachov vyprostit osoby ze zdemolovaného osobního auta. Vozidlo sjelo z dálnice, narazilo do svodidel, betonového propustku a skončilo převrácené na střeše v příkopu. O zraněné (2 dospělí a 1 dítě) se starali před příjezdem hasičů svědkové nehody. Zranění jednoho dospělého a dítěte byla klasifikována jako těžká. Hasiči se soustředili na to, aby byly zachovány jejich základní životní funkce. Po příjezdu ZZS obě jednotky nadále spolupracovaly s lékařem a ZZS při poskytování první pomoci. Po transportu zraněných hasiči asistovali při nakládání vozidla na odtahovou službu a naftu uniklou z proražené nádrže zlikvidovali sorbentem.

 

V pondělí 21. prosince

v Plzeňském kraji došlo celkem k deseti dopravním nehodám, což je zatím nejvyšší počet v daném období. Zranění utrpělo sedm osob, u dvou nehod zasahoval vrtulník LZS.

V 17:59 hodin vyslalo operační středisko hasiče z Klatov za město ve směru na Domažlice. Poblíž odbočky na Bezděkov a Koryta havarovala dvě osobní auta.

21.12.2015 DN Bezděkov - Koryta

 

Obě skončila v příkopu. Hasiči zraněným řidičům i jednomu spolujezdci poskytli první pomoc, při ošetření pomáhal i náhodný svědek.

 

Pár minut před sedmou hodinou večer vyjeli hasiči z Horažďovic k dopravní nehodě za Předměstí ve směru na Komušín. Osobní auto sjelo ze silnice a narazilo do kořenového balu, při kolizi  se zranila řidička.

21.12.2015 DN Horažďovice,Předměstí - Komušín

 

Řidičce hasiči z důvodu podezření na poranění páteře nasadili krční límec a zajistili jí tepelný komfort. Po příjezdu ZZS ji vyprostili a transportovali do sanitky. Následně přejeli do Horažďovic, kde zajistili přistávací plochu pro vrtulník LZS.

 

V 19:40 hodin vyslalo operační středisko na silnici I/27 k dopravní nehodě jednotky HZS Plasy, HZS Plzeň Košutka a SDH Kralovice. Zásah hasičům ztížilo to, že zraněná řidička nedokázala upřesnit místo události. Havarované vozidlo hasiči našli v serpentinách za Plasy poblíž odbočky na Žebnici, v lese, asi 10 metrů od silnice – pod její úrovní.

21.12.2015 DN Žebnice

Hasiči vyprostili zraněnou řidičku a transportovali ji k vrtulníku LZS.

 

V úterý 22. prosince se v Plzeňském kraji bouralo na pěti místech. Vážná nehoda se stala po půl šesté odpoledne mezi obcemi Nezamyslice a Frymburk.

22.12.2015 DN Nezamyslice - Frymburk

Řidička osobního auta po nárazu do stromu upadla do bezvědomí. Hasiči z Horažďovic nasadili řidičce krční límec a pomocí páteřní desky ji vyprostili z vozidla ven. Připravili přistávací plochu pro vrtulník LZS a spolupracovali při transportu zraněné.

 

Ve středu 23. prosince

se pouze jedna ze čtyř dopravních nehod obešla bez zranění. Čtyři zranění byla klasifikována jako lehká. Od jedné nehody odletěl se zraněnou osobou vrtulník. Ta se stala po půl jedenácté dopoledne mezi Dobřany a Štěnovicemi.

23.12.2015 DN Dobřany - Štěnovice

Střetlo se zde osobní auto s dodávkou. Na místo vyjely jednotky HZS Přeštice a SDH Dobřany. Řidiče museli hasiči z havarovaného vozidla vyprostit, následně asistovali ZZS při jeho ošetření a transportu do vrtulníku. 

 

Na Štědrý den vyjeli hasiči na celém území kraje pouze ke dvěma dopravním nehodám. Každá z nich si vyžádala lehčí zranění. 

 

Během 1. svátku vánočního

došlo v Plzeňském kraji ke čtyřem dopravním nehodám. K vážné dopravní nehodě ten den vyjeli v 17:30 hodin hasiči z Tachova. Za městem ve směru na Mýto narazilo osobní auto do stromu, uvnitř zůstaly zaklíněny dvě osoby. Obě museli hasiči vyprostit. Jednu osobu transportovala do nemocnice sanitka, s druhou odletěl vrtulník.

25.12.2015 DN Tachov - Mýto

Hasiči navigovali pilota vrtulníku na přistání a asistovali po celou dobu ZZS i LZS při ošetření zraněných. Po ukončení práce PČR hasiči uklidili z vozovky střepy a plasty a pomohli naložit auto na odtah.

 

Na Štěpána 26. prosince došlo ke dvěma lehčím dopravním nehodám, při jedné z nich došlo ke zranění osoby, při druhé k úhynu jelena.

 

V neděli 27. prosince se havarovalo třikrát, všechny nehody se obešly bez zranění.

 

V pondělí 28. prosince bylo na silnicích opět nebezpečno.

Došlo celkem k šesti dopravním nehodám, zatím je to druhé nejvyšší číslo v daném období. V dopoledních hodinách za Hartmanicemi u odbočky na Dobrou Vodu havarovalo osobní auto. Nehodu objevili členové ISS Správy NP Šumava během kontroly terénu. Zraněná těhotná řidička se dostala z převráceného vozidla sama. Posádka oznámila událost na operační středisko, na místo vyjela jednotka ze Sušice a ZZS. Řidičce poskytli členové jednotky SNP předlékařskou pomoc a teplo ve svém voze do příjezdu ZZS, k dalšímu vyšetření ji odvezla sanita do nemocnice.

 

Tentýž den po 4. hodině odpoledne v Nýrsku hasiči z Klatov a místní dobrovolní hasiči spolupracovali se ZZS při resuscitaci motorkáře. Zároveň připravili přistávací plochu pro vrtulník a navedli pilota na přistání. Po dalších oživovacích pokusech lékař LZS konstatoval smrt.

 

hasici

 

Je zřejmé, že nebýt profesionálů  v uniformách, ať už hasičských nebo zdravotnických, byly by škody  mnohem vyšší…

-red, hzs pk-

 

 

——————————————

Abychom ale rok nekončili smutně, a tak trochu jako doufání v lepší dny budoucí, nabídneme i veselejší pohled na práci mužů v červenobílých autech. Zítra  si přečtěte o zásazích, které v letošním roce spíše vyvolávaly úsměv. Možná, že v některém  z kuriózních případů poznáte…

-red-

 {jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu