Osm set králů ze dvou zemí zahájilo sbírku

Kladruby – Kašparové, Melicharové i Baltazarové ze západních Čech i sousedního Německa se v úterý setkali v kostele kladrubského kláštera, aby zahájili Tříkrálovou sbírku roku 2016. Bylo jich kolem osmi stovek.

tks 2

tks 1
Podobný dav pamatují organizátoři z Diecézní charity Plzeň jen v roce 2004, kdy se čeští i němečtí koledníci setkali v Chebu.

 

Od té doby se však žádná taková akce, jež by spojila dvě příhraniční spřátelené diecéze, nekonala ani v našem kraji, ani jinde v republice.

 

Akci v Kladrubech zahájil průvod, který ke klášteru došel ze základní školy, všem koledníkům pak požehnali plzeňský biskup František Radkovský a jeho bavorský protějšek Rudolf Voderholzer.

 

Tříkrálové skupinky se do ulic měst a obcí poprvé vydají v sobotu a koledovat budou až do 14. ledna. Obyvatelé se s nimi budou moci setkávat především v odpoledních hodinách.

 

Zdroj: Pavel Korelus, klatovsky.denik.cz

 

Co chtějí oblastní chrity z Tříkrálové sbírky podpořit?

 

Oblastní charita Horažďovice:

Podpora provozování nestátních zdravotnických zařízení, služeb sociální péče a služeb sociální prevence, poskytovaných jako služby pobytové, ambulantní nebo terénní – příspěvek na náklady spojené s poskytováním Charitní pečovatelské a ošetřovatelské služby a Občanské poradny. Finance by se také použily na úhradu nákladů spojených s pořádáním různých přednášek, koncertů, zájezdů a dalších volnočasových aktivit pro seniory a zdravotně postižené občany, které jsou fakultativními službami Pečovatelské služby (79% z výtěžku sbírky)

 

Fond krizové humanitární pomoci při živelných a přírodních katastrofách – každého může postihnout krizová situace v důsledku vlivu přírodních živlů. Oblastní charita Horažďovice by ráda disponovala alespoň malou částkou, která by mohla být v případě potřeby okamžitě využita k materiální pomoci postiženým osobám z Horažďovicka (2% z výtěžku sbírky) Centra volného času pro děti a mládež ze sociálně vyloučených rodin – v obci Chanovice u Horažďovic vyrůstá několik dětí z Dětského domova Kašperské Hory v rodinném domku, který poskytla obec. Dům funguje jako malá rodina. Z Tříkrálové sbírky chceme přispět na volnočasové aktivity dětí (kolem 3% z výtěžku sbírky, výše částky se odvíjí od výtěžku sbírky v obci Chanovice)

 

Centra volného času pro děti a mládež ze sociálně vyloučených rodin – v Oselcích žije v domku rodinná skupina dětí z Dětského domova Nepomuk. Z výtěžku Tříkrálové sbírky chceme přispět na sportovní aktivity a volný čas dětí (cca 6% z výtěžku sbírky, výše částky se odvíjí od výtěžku sbírky v obcích Oselce, Kotouň, Nová Ves a Černice)

 

Péče o handicapované osoby – výtěžek bychom chtěli věnovat rodině tříletého chlapce se zdravotním postižením, jemuž komplikují běžný život následky dětské obrny. Výtěžek sbírku pomůže k zakoupení rehabilitačního stroje, na který rodina nemá dostatek finančních prostředků. Rehabilitační kolo posílí hybnost dolních končetin (kolem 10% z výtěžku sbírky)

 

 

Oblastní charita Sušice:

Sociální služby Oblastní charity Sušice a volnočasový klub pro děti – zajištění provozu. Dofinancování sociálních služeb a nákladů na provoz volnočasového klubu, které nebudou dostatečně finančně zajištěny, tzn. úhrada běžných provozních nákladů a osobních nákladů zaměstnanců těchto služeb a projektů: Pečovatelská služba, Osobní asistence, Odlehčovací služby, Sociálně aktivizační služby, Sociální poradna Racek, Charitní noclehárna Volšovy a volnočasový klub Jonáš (50% z výtěžku sbírky)

 

Vozidla pro zajištění služeb sociální péče – nákup a spolufinancování vozů pro pracovníky přímé péče, tj. pro sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách – pečovatelky. Tito pracovníci denně dojíždí do obcí na Sušicku a Žleznorudsku za klienty Pečovatelské služby, Osobní asistence a Odlehčovací služby. Část finančních prostředků bude převedena do roku 2017 na úhradu nákladů spojených s leasingem vozidel (40% z výtěžku sbírky)

 

Humanitární pomoc – poskytování přímé humanitární pomoci lidem při zasažení mimořádnými událostmi (povodně, požáry, chudoba, bezdomovectví, uprchlictví aj.), nákup potravin, nezbytného ošacení nebo vybavení lidem v hmotné nouzi na Sušicku, zajištění provozu Potravinové banky v Sušici, příp. převod finančních prostředků z Tříkrálové sbírky do Fondu humanitární pomoci (10% z výtěžku sbírky)

-red-