Bývalá první dáma na Mouřenci

Vzácná návštěva na Mouřenci

pratele mourence-manzele strachovi a dagmar havlova

První den nového roku zavítala do kostela sv. Mořice, v doprovodu Jiřího Stracha a jeho manželky Magdalény, herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová Veškrnová. Prohlédla si kostel a poslechla si vyprávění o jeho historii. Jiří Strach rozezněl starý zvon z roku 1329 a přivítal tak rok 2016.

jiri strach ve vezi u zvonu zroku 1329  jiri strach vita zvonem z roku 1329 rok 2016

 

Mouřenec má za sebou skvělý rok. Lidé sem mohli přijít na zhruba tři desítky duchovních a kulturních akcí. Byly to dvě česko-německé bohoslužby za účasti německých rodáků, pobožnosti nebo adorace. Pozvali jsme posluchače na benefiční koncert skvělé kytaristky a zpěvačky Lenky Filipové (část výtěžku věnovala na opravu fresek), výborné varhanice Markéty Schley Reindlové, kytarového virtuóza Jana Irvinga nebo pětinásobného britského mistra ve hře na harfu Seana Barryho. V kostele koncertovaly kapely Pokus, Druhý pokus, JenTet, Miriam, Duo Volante a další. Lidé mohli přijít také na koncert vokálního souboru Canticorum, dva koncerty Žihelského sboru, nechyběly koncerty duchovní vážné hudby v podání Ad hoc quarteta, sopranistky Gabriely Pechmannové nebo Ireny Pohl Houkalové. Součástí léta na Mouřenci byla také odborná přednáška o freskách profesora Jana Royta. O kostnicích a pohřbívání přednášel archeolog Martin Čechura. Minutovým potleskem vestoje odměnilo publikum dvouhodinové vystoupení herce Aleše Kohouta a jeho sestry zpěvačky Marcely Puldové, kteří přednesli známé písně z českých i světových muzikálů. Na podzim jsme si připomněli výročí “sametových” událostí koncertem písní Karla Kryla v podání skupiny MISSA. Dvakrát jsme v kostele promítali pohádku Anděl Páně, kterou před několika dny opět o sobně uvedl její režisér Jiří Strach. Kostel pozval také dva dětské dny nebo na divadlení představení sestavné z legend o svatých. A výčet zdaleka není úplný,“ vyjmenovává Lukáš Milota, který se už roky spolu se svými Přáteli Mouřence stará o obnovení původního kouzla tohoto krásného místa.

1-silvestrovska pulnocni mse 2015-16

2 - silvestrovsk pulnocni mse 2015-16 3-pulnocni silvestrovska mse 2015-16

I  silvestrovská půlnoční mše má už své tradiční návštěvníky.

 

Kostel byl mnohokrát naplněný až ke dveřím. Na některá setkání přišlo i více než 150 diváků, muselo být proto pořízeno další sezení, které „se zaplatilo“ díky adopci židlí.

Museli jsme proto navýšit kapacitu lavic, a to zakoupením mobilních skládacích židlí, které jsme v létě nabídli k adopci. Řada lidí, včetně vystupujících umělců, věnovala kostelu příspěvek, za který bylo možné tyto židle zakoupit,“ doplňuje annínský rodák Lukáš Milota.

 

Během léta, ale i na jaře, na podzim nebo v adventu, mohli lidé přijít na komentované prohlídky kostela. Bylo jich více než 100. Celkem letos Mouřenec přivítal přibližně 3300 návštěvníků a překonal tím všechna očekávání a návštěvnost v roce 2011, 2012, 2013 i 2014. Tedy ve všech předchozích letech, kdy je mouřeneckým knězem P. Tomas van Zavrel (který oživování Mouřence nastartoval) a existuje tým dobrovolníků Přátelé Mouřence.

 

Finanční příspěvky z dobrovolné sbírky (dobrovolného vstupného) jsme letos věnovali na vybudování malého muzea s dobovými velkoformátovými fotografiemi Mouřence. Toto muzeum vzniklo v prostorách sakristie a v místnosti tzv. panské empory nad sakristií. Na vybudování této expozice se finančně stejnou měrou jako “česká strana” podílel i Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen (Podpůrný spolek svatého Mořice) pod vedením manželů Kaiserových. Tento německý spolek připravil také jeden z koncertů (Duo Volante), všestranně pomáhá a v německy mluvícím prostředí získává formou sbírky další finanční prostředky na chystané projekty a opravy. Mouřenec je tak skutečným příkladem výborné česko-německé sousedské spolupráce,“ pochvaluje si autor mnoha projektů na Mouřenci.

 

Rok 2015 přinesl také řadu zajímavých a někdy kuriózních situací, popisuje Lukáš Milota:.

Obec Dlouhá Ves (v jejíž katastru Mouřenec leží) pořídila nový obecní znak a prapor. Ze všech návrhů vyšel výtězně ten, v jehož středu je kopí svatého Mořice. Obec se tak přihlásila k této významné památce. Obecní úřad v Dlouhé Vsi je významným partnerem Mouřence. Stará se o údržbu hřbitova, finančně podporuje některé akce, uklízí kolem kostela a zajišťuje sjízdnost příjezdové komunikace. Naposledy včera během silvestrovského večera, kdy silnici pokryla ledovka. Starostka během chvíle povolala traktor s dvoučlenným obecním/statkovým týmem s posypem a během chvíle byla silnice jednou z nejvíce sjízdných komunikací na Šumavě 🙂

 

Mouřenec podporují i další organizace, např. Hotel Annín – zajišťuje občerstvení a věnoval ubytování pro Lenku Filipovou. Partnerem se stala také Chata Svatobor. O Mouřenci pravidelně informují média. Díky dárcům zdobí kostel koberce, oltář zdobí velký dřevěný růženec, schodiště ke galerie velmi vkusné zábradlí a bytelná mříž od uměleckého kováře. Dárců a podporovatelů bylo mnoho. Ani při nejlepší vůli nejsem teď schopný sestavit úplný výčet.

 

V létě se do kostnice po 47 letech vrátila jedna ze “zatoulaných” lebek. V roce 1968 ji z otevřené a v té době už devastované kostnice odnesl budoucí veterinář Zdeněk Vedral z Třebíče. Po 47 letech se rozhodl, že ji s manželkou přivezou tam, kam patří – do mouřenecké kostnice. Je to dobrý příklad pro všechny, kteří také mají doma něco z Mouřence a snad by je v tuto chvíli hryzalo svědomí. Vracet Mouřenci, co jeho jest, je stále možné a vždy beztrestné.

Návštěvníci Mouřence také loni ‘pomohli Mouřenci pomáhat’. V adventní době přinášeli do kostela malé dárky, které jsme na konci roku předali seniorům v domově důchodců v Sušici. O Štědrém dnu a při promítání Anděla Páně mohli lidé také podpořit vznikající hospic sv. Jiří v Tachově. A to zakoupením malých těstovinových andílků. Výtěžek dostane během několika dnů právě tento hospic, který bude pomáhat těžce nemocným lidem, aby mohli své dny dožít doma se svou rodinou. Sbírka zatím vynesla přes 3 tisíce korun.

 

A tak dále, a tak dále – mohli bychom psát o mnoha dalších věcech a událostech. O většině z nich se dočtete vždy aktuálně na www.facebook.com/mourenec nebo na www.pratelemourence.cz .“

 

pf mourenec 2015

Práce pro Mouřenec je často náročná, ale vždy obohacující a posilující. Motorem pro nás jsou spokojené tváře návštěvníků. Jsme rádi, že lidé mohou na tomto jedinečném místě zažívat nesdělitelné okamžiky.

Děkujeme Vám všem za přízeň, pomoc a podporu v uplynulém roce. Také díky Vám dříve trochu “ospalý” Mouřenec ožil a žije! Těšíme se na spolupráci v roce 2016. Věříme, že nám zachováte přízeň!

Pokusíme se vytrvat i dál. Už teď chystáme plán akcí na tento rok. Těšit se můžete opět na bohoslužby a další duchovní akce, ale třeba také na pestrý letní program, na řadu koncertů, na komentované prohlídky a další zajímavá setkání. Začal rok, ve kterém si připomeneme také 70. výročí úmrtí posledního německého kněze, svérázného P. Franze Andraschka. Pustíme se do dalších oprav a budeme domlouvat výrobu sochy kopie původní mouřenecké sochy z roku 1510 – Assumpty (Nanebevzaté Panny Marie, na srpku měsíce s Ježíšem na rukou).

 

 

Dobrý a požehnaný rok 2016 přejí Přátelé Mouřence!

Lukáš Milota, Jana Kadlecová, Helena Pekárková

Foto: lm, Jitka Marková

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu