Další nebezpečná hračka z Číny

kachnicka

Svítící kachnička s píšťalkou je pro děti nebezpečná

 

Česká obchodní inspekce varuje spotřebitele před nebezpečnou hračkou – pískací kachnou se světelnými efekty, která byla zjištěna v nabídce na trhu.

Zejména nejmenším dětem, hrozí při hře s tímto výrobkem poškození zdraví.

U snadno oddělitelných malých částí, píšťalky a očka šňůrky na hlavě kachničky, může dojít k jejich spolknutí nebo vdechnutí s následkem zalknutí nebo udušení.

Elastická šňůrka, kterou lze natáhnout až do délky 70 cm, představuje pro dítě riziko uškrcení. Česká obchodní inspekce distribuci této hračky zakázala a kontrolovaná osoba ji následně stáhla z trhu. Výrobek byl nahlášen jako nebezpečný do systému RAPEX, kde je notifikován pod číslem INFO 0244/15.

 

Příčiny nebezpečnosti

Při zkoušce bezpečnosti výrobku bylo zjištěno, že ze spodní strany hračky lze snadno, silou pouze 5,1 N, vytáhnout prsty píšťalku, která zapadne celá do zkušebního válce pro malé části. Při zkoušce tahem došlo silou 12,2 N k vytržení elastické šňůry z hlavy kachničky a při zkoušce uvolněné šňůry se tahem 19,2 N oddělilo očko šňůrky – další malá část, která se také vejde do zkušebního válce. Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku, tj. při hře, nelze vyloučit situaci, při které může dojít ke zranění dítěte, a to po bezděčném vdechnutí nebo spolknutí uvolněných malých částí, což může způsobit zalknutí nebo udušení. Nebezpečí uškrcení představuje pro dítě velmi elastická šňůra hračky, kterou lze napnout až na délku 70 cm.

 

 

Jo – Jo Kachna pískací se světelnými efekty

Výrobce/dovozce: neznámý

Země původu: Čína

logo coi

{jcomments off}