Filmová a foto soutěž k NaturVision 2016

naturvision - pouze logoDvě soutěže v rámci NaturVision 2016 – přihlásit se můžete i vy!


FILMOVÁ SOUTĚŽ NATURVISION

V souvislosti s letošním 15. ročníkem festivalu NaturVision byla opět vyhlášena filmová soutěž. Vítány jsou všechny filmy zabývající se tématy příroda, zvířata a životní prostředí a zároveň dokončené po 1. lednu 2015!

Filmy je možné přihlásit do 29. února 2016!

KATEGORIE:

Německá filmová cena o ochraně životního prostředí

Cena bude udělena filmu, který ukazuje mimořádný způsob ochrany životního prostředí a spojitost s ekologií.

 

Cena „Divoká příroda“

Cena bude porotou udělena filmu, který nejlépe ukáže propojení témat zvířata a příroda.

 

Filmová cena „Biodiversität“

Tuto cenu udělí porota filmu, který se podrobně a srozumitelně bude zabývat tématem biodiverzita.

 

Nejlepší kamera

Cena bude porotou udělena v případě použití kamery zvláštním způsobem, což přispěje k umělecké a estetické kvalitě filmu.

 

Nejlepší příběh header euronatur 395x260

Cena pro film, který ukáže neobyčejný příběh a nekonvenční dramaturgii.

 

Cena za filmovou muziku

Cena bude udělena filmu, který bude výjimečný doprovodnou hudbou, která bude zkomponována přímo pro samotný film.

 

Filmová cena Bavorska

Kmotrem této ceny je FilmFernsehFond Bayern. Cena bude udělena filmu, který bude realizován bavorskými filmaři nebo v bavorské produkci nebo filmu, který se bude věnovat Bavorsku (cena bude udělena během Filmových dnů Bavorský les a vítěz obdrží dotaci 2.000 Euro).

 

Nejlepší dětský film

Cena pro film, který zaujme děti a ukáže spojitost s přírodou a ochranou životního prostředí.

 

Cena „nováčka“

Cena pro mladé, jejichž příspěvek inovačně a přesvědčivě splní dané téma. Délka a filmový žánr u této kategorie nehrají žádnou roli. Tato cena je určena pro studenty/učně v oblasti médií nebo pro absolventy s jejich prvními produkcemi.

 

Cena mládežnické poroty

Mládežnická porota si z přihlášených filmů vybere svého favorita.

 

Cena publika

Každý z návštěvníků festivalu dává hlas svému nejoblíbenějšímu filmu.

 

Čestná cena

Cena bude propůjčena osobě nebo organizaci, která se dlouhodobě věnuje oblasti příroda, životní prostředí a ochrana životního prostředí, a to zpravidla v oblasti médií. O cenu se není možné ucházet; cena nebude udělována pravidelně.

 

PODMÍNKY ÚČASTI:

1. Filmová soutěž je určena pro filmové společnosti i nezávislé filmaře z celého světa. Přijímány jsou dokumenty, které jsou spjaty s tématem přírody, zvířat, lidí nebo životního prostředí. Produkce musí být dokončena po 1. lednu 2015.

 

2. Každý film může být přihlášen do více kategorií, které jsou součástí přihlašovacího formuláře. Porota má možnost změnit zvolenou kategorii. Přihlašovací poplatek pro první kategorii je 40 Euro, pro každou další 20 Euro. Poplatek je odváděn za každý film.

 

3. Žáci a studenti, kteří svůj film přihlásí do kategorie „Cena nováčka“, zaplatí poplatek 20 Euro. U této kategorie přiložte také písemné potvrzení.

 

4. Pro přihlášení musí být zaslán vyplněný a podepsaný přihlašovací formulář spolu s následujícími přílohami: – kopie filmu na DVD, odkaz na soubor ke stažení (ne online stream) nebo soubor na flashdisku, – synopse o rozsahu 50 – 80 slov v němčině a angličtině (pro popis filmu v programu festivalu), – kompletní a detailní seznam všech spoluúčinkujících a dalších účastníků, – krátký životopis a filmová produkce režiséra, – alespoň 3 dobré fotografie k produkci (rozlišení 300 dpi); zasláním fotografií je udělen souhlas s jejich použitím pro účely reklamy a ilustrační účely, – u filmů, které nejsou namluveny v němčině nebo angličtině, dialogový list v němčině nebo angličtině, – případně také novinové výstřižky, – provedená úhrada ve výši přihlašovacího poplatku, – případně potvrzení o vzdělání (kategorie „Cena nováčka“). Veškeré přílohy (fotky a texty) zasílejte prosím v digitální formě (mailem, DVD). Uvedené přílohy nebudou vráceny. Nezasílejte žádné filmové kopie, originální obaly nebo jiné originály. Zaslání všech příloh je povinné a je součástí přihlášení. Není akceptováno zaslání na dobírku. Vedení festivalu nepřijímá také žádné zásilky, u kterých nebyla zaplacena daň nebo clo a nepřebírá za ně odpovědnost.

 

5. Účastník uděluje spolu s přihlášením souhlas k adekvátnímu použití nebo rozmnožení fotografií pro účely soutěže a propagaci festivalu (i na internetu).

 

6. Účastník dává spolu s přihlášením souhlas k zveřejnění jeho produktu ve video knihovně. DVD zůstanou součástí knihovny.

 

7. Účastník soutěže dává spolu s přihlášením bezplatný souhlas k použití 3 minutové ukázky filmu pro propagaci soutěže (festivalu) v televizi a na internetu.

 

8. Kopie všech zaslaných filmů jsou po dobu festivalu pojištěny. Touto dobou se rozumí doba od doručení až po předání ke vrácení (letecké společnosti, spedici, poště nebo německým drahám).

9. Náklady na zaslání do Ludwigsburgu přebírá odesílatel. Náklady na vrácení přebírá vedení festivalu. Zásilky ze zahraniční jsou označeny znakem „Dočasné použití. Jen pro kulturní účely. Zásilka nemá žádnou obchodní hodnotu“.

 

10. Součástí festivalu jsou filmové dny v Bavorsku a festival ve Vimperku, při kterých jsou promítány jak vítězné filmy, tak filmy vybrané pořadateli. Současně se zasláním filmů uděluje účastník souhlas s produkcí daného filmu v Bavorsku a na festivalu ve Vimperku.

 

11. Vedení festivalu organizuje ve spolupráci s různými institucemi akci „Best-Of-NaturVision“, při které jsou promítány jak vítězné, tak ostatní výborné filmy. Cílem je propagace nejen festivalu, ale také filmů o přírodě, zvířatech a ochraně životního prostředí. Tato akce je, tak jako celý festival, nekomerční. Při přihlášení souhlasí účastník s promítáním jeho filmu na této akci.

 

12. V soutěži jsou udělovány, na základě rozhodnutí odborné poroty, různé ceny. Rozhodnutí poroty je konečné.

 

13. Vedení festivalu jmenuje členy poroty.

 

14. Rozhodnutí o účasti v soutěži je na základě pravidel. V případě, kdy se porota nemůže jednohlasně dohodnout, má vedení festivalu poslední slovo. V pochybných (nejistých) případech platí německé předpisy.

 

15. Soud sídlí v Ludwigsburgu. 16. Další informace obdržíte na: Email: office@natur-vision.de Tel: +49 – 7141-9922480 Fax: +49 – 7141-92248-13 www.natur-vision.de

 

festival banner gross

FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ NATURVISION

 

Fotografická soutěž

POKLADY EVROPSKÉ PŘÍRODY 2016

 

 Jednou z doprovodných akcí 15. ročníku mezinárodního filmového festivalu NATURVISION je tentokráte již 23. ročník mezinárodní fotografické soutěže „Poklady evropské přírody 2016“. Soutěž pořádá Nadace EuroNatur, a to ve spolupráci s Filmovým festivalem NaturVision, časopisem „natur“ a společností Gelsenwasser. Zveme Vás k účasti na této fotografické soutěži a těšíme se na Vaše snímky. Nejlepší snímky budou prezentovány na podzim 2016 v Mauthu (Bavorský les) a také v Městském kulturním středisku ve Vimperku. Dvanáct vítězných fotografií bude zveřejněno mimo jiné v časopise „natur“, v magazínu EuroNatur, na webových stránkách pořadatele a v nástěnném kalendáři „Poklady evropské přírody 2017“.

 

Účast je bezplatná a máte možnost získat atraktivní ceny: 1. cena – dalekohled MINOX BL 8×44 2. cena – dvoudenní pobyt pro 2 osoby ve wellness hotelu ve městě Haltern am See 3. cena – třídenní pobyt pro 2 osoby v Neuschönau, Národní park Bavorský les 4. cena – hodiny Vostok Europe 5. – 12. cena a cena poroty je poukázka v částce 25 Euro na zboží ze sortimentu společnosti EuroNatur Service. Každý vítěz obdrží nástěnný kalendář „Poklady evropské přírody 2017“. Ceny nebudou vypláceny v hotovosti.

Výherci budou zveřejněni na webových stránkách pořadatele (www.euronatur.org/fotowettbewerb) od poloviny srpna 2016. O výhře budou písemně informováni pouze autoři vítězných snímků.

 

Termín pro zaslání snímků: do 31. března 2016!

 

Fotografie zasílejte na adresu: EuroNatur Service GmbH Fotowettbewerb „Naturschätze Europas 2016” Konstanzer Strasse 22 D-78315 Radolfzell photo@euronatur.org Další informace: www.euronatur.org/fotowettbewerb

 

PODMÍNKY ÚČASTI PRO ROK 2016:

1. Účast a organizátoři

Účast je bezplatná. Náklady na organizaci soutěže a vrácení diapozitivů hradí organizátoři. Organizátory jsou nadace EuroNatur, společnost EuroNatur Service, časopis „natur“, NaturVision a společnost Gelsenwasser. Zúčastnit se mohou všichni fotografové, kteří mají trvalé bydliště v Evropě. Termín pro zaslání je do 31.3.2016 (zásilka musí nejpozději v tento den dorazit).

 

2. Motivy a hodnocení

Povoleny jsou motivy evropské přírody. Porota udělí 1. až 12. cenu a „zvláštní cenu poroty“. Prvních 12 oceněných snímků bude otištěno v kalendáři EuroNatur 2017. Na výstavu bude vybráno celkem 30 fotografií. Rozhodnutí poroty je konečné. Pořadatelé mají právo vyřadit fotografie, které porušují následující pravidla www.euronatur.org/fotowettbewerb. Přípustné nejsou digitálně upravené snímky, fotografie domácích zvířat, záběry ukazující formy pěstování divokých rostlin a snímky, které nebyly pořízeny v Evropě.

 

3. Fotografie

Každý účastník může zaslat maximálně 5 snímků. Povolené jsou digitální barevné fotografie zaslané na CD nebo mailem a nebo nezasklené diapozitivy všech formátů (žádné kopie, žádné černobílé snímky a žádné panoramatické fotky!). Pošlete prosím pouze originální diapozitivy nebo velmi dobré kopie! Scanny diapozitivů jsou povoleny, ale pozor na to, že předpokladem pro ocenění je vynikající technická kvalita fotografie (ostrost, osvětlení). Minimální rozlišení fotoaparátu pro digitální snímky je 6 megapixelů. Digitální snímky musí být zaslány na CD ve 2 samostatných souborech:

1. soubor „Náhled“ – soubor JPEG s rozlišením 1200 pixelů (dlouhá strana)

2. soubor „Jemně strukturovaná data“ – soubor JPEG v plné velikosti a nejvyšším stupni kvality (např. v Adobe Photoshopu ve stupni kvality 12).

Název digitálních snímků musí tvořit jméno autora, název snímku a číslo snímku (1 – 5) – např. MaxMueller_Braunbaer_C_BayrWald_1.jpg. Snímky zvířat a rostlin ze zoologických zahrad, ohrad, obor, botanických zahrad, atd. musí být na rámečku diapozitivu a v názvu označeny písmenem „C“ a v seznamu snímků musí obsahovat příslušné informace.

 

4. Digitální zpracování

Klademe důraz na neupravovanou dokumentaci přírody, proto nejsou povoleny dodatečné změny obrazu a obrazové výpovědi. Povoleny jsou pouze obvyklé postupy celoplošného zpracování obrazu (jako jsou odstín světlosti, kontrast, stínování, barva a sytost), výřezy pouze pokud nezmění výpověď snímku. Informace o pořízení snímku (datum) musí na snímku zůstat. Kompozice (spojení více obrázků nebo částí obrázků) a vícenásobné nasvícení nejsou povoleny. Odstranění zvířat, částí zvířat nebo rostlin, rušivých prvků nebo lidí rovněž není povoleno. Pořadatel si vyhrazuje právo, vyžádat si u digitálních snímků u fotografa originální raw-soubor (z důvodu dokázání autenticity).

 

5. Seznam fotografií

Při zaslání fotografií poštou musí být součástí zásilky vytištěný německý nebo anglický seznam fotografií, u digitálních snímků na CD nebo při zaslání mailem jako samostatný soubor (v pdf nebo Excelu). Seznam musí kromě jména, mailu a adresy fotografa obsahovat název a čísla snímků (1 – 5) a také podrobný popis motivů s následujícími údaji: datum pořízení snímku, fotoaparát, objektiv, druh – pokud možno s vědeckým označením, místo (země, region, biotop, chráněné území, zoo,…), další informace jako osvětlení, denní doba, okolnosti pořízení snímku, nálada, apod.

 

6. Digitální zaslání na photo@euronatur.org

Zasláno může být max. 5 snímků od jednoho autora a příslušný seznam fotografií. Snímky musí být ve formátu JPG s rozlišením 1200 pixelů (celková velikost všech pěti snímků by neměla překročit velikost 5 MB). U této formy zaslání fotografií platí stejná pravidla jako v bodech 3, 4 a 5. Pokud bude nějaký ze zaslaných snímků oceněn, vyžádá si společnost EuroNatur příslušný snímek v originálu ve vysokém rozlišení (viz. bod 3).

 

7. Označení diapozitivů

Pro rozlišení musejí být diapozitivy označeny na přední straně v levém dolním rohu číslem (1 – 5). Kromě toho musí být na přední straně rámečku zřetelně a čitelně uveden název snímku, jméno a adresa fotografa.

 

8. Práva k fotografiím, ručení a zaslání

Fotograf musí vlastnit všechna práva na fotografie. Fotografové předají autorská práva k fotografiím; při zveřejnění budou uvedeni jakou autoři u své fotografie. Účastí v soutěži předávají autoři pořadatelům právo k bezplatnému použití snímků pro tyto účely: – výroba kalendáře, – výstava vybraných snímků v rámci soutěže, – zveřejnění v publikacích a na webových stránkách pořadatele, – použití pro účely reklamy a propagace, – nadaci EuroNatur a společnosti EuroNatur Service ke zveřejnění ve svých vlastních publikacích k propagaci ochrany přírody v Evropě. Použití nevýherních snímků bude nejdříve konzultováno s fotografem a bude uzavřena smlouva. Snímky nesmějí být blokovány agenturami nebo nakladatelstvími. Za nároky třetích osob, poškození nebo ztrátu zásilky (i poštou) pořadatelé neručí. Zásilku je nutné zabalit tak, aby během doručení nebyla poškozena. Snímky zaslané elektronicky nejsou zasílány zpět; CD budou po ukončení soutěže zničena.

 

 -tznv, festival.natur-vision.de

{jcomments off}