ZO ČSOP Šumava – cíle máme neskromné

První lednové dny definitivně uzavřely rok 2015. Pro mnohé se nový rok začal odehrávat ve znamení začátků, pro další je to “jen” pokračování v tom, co se v roce předchozím podařilo, vybudovalo, rozjelo. To platí o firmách, podnicích, podnikatelích, stejně jako o zájmových organizacích, spolcích i klubech. Ale co se vlastně v loňském roce v našem regionu doopravdy podařilo a co je teprve na začátku? K čemu si připíšeme mínus a co nás obohatilo? Ptáme se těch, jejichž působení nás ovlivňuje především, ať už jde o veřejnou správu, komerční podnikatelskou sféru, nebo kulturně-umělecké a sportovní zázemí.

 

 


Úspěšné vimperské firmy a společnosti přináší svoji bilanci. 

 

 

ČSOP ŠUMAVA  :

 

 


Co se vám v uplynulém roce podařilo?

 

Naší hlavní činností v loňském roce byla, stejně jako v předchozích letech, péče o přírodovědně hodnotné lokality na Šumavě a přilehlém Pošumaví. V úhrnu jsme se postarali téměř o 30 ha luk a pastvin. Na jaře jsme začali výhrabem stařiny a narušováním travního drnu na lokalitách s výskytem hořečku mnohotvarého českého. Poté proběhly jarní seče na Opolenci, Jaroškově a na Velké Homolce, na něž navázalo letní kosení Uhřické louky a luk v přírodní rezervaci Radost.

 

Přes celou sezónu se pásly naše ovečky na cenných stepních trávnících na Velké Homolce. Druhé stádo ovcí přepásalo luční společenstva na Pasecké slati. V podzimních měsících jsme se věnovali narušování travního drnu v chráněném území Pastviště u Fínů a po odkvětu hořečků jsme se pustili do podzimního kosení Opolence, Jaroškova a plochy na Pasecké slati.

 

Průběžně jsme likvidovali i invazní rostliny. Stěžejními druhy byly bolševník velkolepý na Boubské, u kasáren U Sloupů a netýkavky žláznaté s křídlatkou na řece Volyňce ve Vimperku a ve Včelné pod Boubínem.

 

Aktivní jsme byli i v oblasti osvěty. Uspořádali jsme několik komentovaných vycházek a exkurzí, cestovatelskou přednášku a především vydali tištěného průvodce vimperským arboretem.

 

Patrně největším loňským projektem bylo obnovení cestní sítě na Velké Homolce, umístění třech laviček s doprovodnými texty k lokalitě a pro hravé návštěvníky nainstalování dřevěného pexesa s rostlinami a živočichy Velké Homolky. Nepřehlédnutelným se stal i opravený vrcholový kříž.

 

Tento výčet je jen částí našich aktivit, my hlavně doufáme, že se nám podařilo alespoň trochu přispět k udržení biodiverzity pošumavské krajiny, zachování přírodních hodnot na lokalitách, o které se staráme a návštěvníkům přírody šetrně ukázat její krásy. 

 

 

 

Čím navážete na předchozí rok – jaká vylepšení, aktivity a projekty plánujete letos?

 

 

V letošním roce navážeme na činnosti z roku předešlého, o luční lokality je nutno pečovat pravidelně každý rok či v určitých časových intervalech, jinak ztrácí na své přírodovědné hodnotě.

 

Mimo terénních prací nás v letošním roce čeká důležitá akce, a to uspořádání celorepublikového setkání členů ČSOP, které budeme organizovat právě na Šumavě. Jedná se o poměrně prestižní záležitost, kdy budeme moci našim kolegů z celé republiky ukázat krásy našeho kraje a aktivity, kterými se zde zabýváme.

 

 

Jak vidíte vaši firmu na konci roku 2016? Čeho, jakého cíle, byste rádi dosáhli?

 

 

Cíle máme neskromné, možná až naivní . Chtěli bychom zabránit vyhynutí kriticky ohroženého hořečku mnohotvarého českého, zamezit šíření invazních druhů, které představují vážné riziko pro naše původní rostlinná společenstva, či udržet jednu z posledních populací modráska černočárného v jižních Čechách přežívající právě na Velké Homolce. Všichni v naší organizaci mají velký sen o zachování vzácných druhů rostlin a živočichů na Šumavě a v Pošumaví a jsou ochotni udělat mnoho práce, aby se stal skutečností.

 

Na konci roku bychom se rádi ohlédli a řekli si, že ta dřina měla význam a má smysl jít touto cestou dál… Kdo ví, třeba jednou přijde okamžik, kdy se na Velké Homolce znovu objeví hořeček či sysel, nebo až v rezervaci Radost u Klášterce po mnoha letech budeme moci opět pozorovat tetřívky.

 

Samozřejmě bychom rádi ve svých řadách viděli další dobrovolníky, brigádníky nebo jen obdivovatele krás našeho okolí. Samozřejmě hrábí a vidlí máme dostatek, takže zájemci se stále mohou hlásit .

 

 

 

Děkujeme za odpovědi, přejeme hodně štěstí na cestě za vašimi plány a po celý rok příznivé klima a dobré zprávy.

 ——————————————————————————————————————

 

(red)

 

 

 

 

{jcomments off}

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu