Zdraží se vám elektrika?

elektrika

Od 21. ledna  si může každý odběratel elektrické energie propočítat o kolik se mu sníží nebo zvýší faktura za elektrickou energii po změně tarifů, kterou připravuje Energetický regulační úřad od příštího roku, na stránkách www.novatarifnistruktura.cz .

Předpokládá se zvýšení nákladů na elektrickou energii u odběrů s nepravidelným a malým odběrem, jakou jsou chaty, chalupy nebo garáže, nebo u bytů a domů s přímotopným elektrickým vytápěním, kde mají osazenu vysokou hodnotu jističe.

 

ekonomika.idnes.cz: 

Čeká nás velká elektrická revoluce, doplatí na ni chalupáři

 

Část plateb za elektřinu se bude od příštího roku počítat jinak než dosud. Ve srovnání se současným stavem se platby zvednou nejvíc domácnostem se silným jističem a nízkou spotřebou. Jde o samostatně žijící důchodce či chalupáře.

 

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková před zavedením změn spouští jakési malé referendum: každý odběratel si bude moci na webu www.novatarifnistruktura.cz spočítat, jak na něj dopadnou. A pokud by mu podstatně uškodily, úřadu se může ozvat. „Nechceme okrást ty nejslabší. Chceme systém nastavit tak, aby to bylo spravedlivé nejen pro distributory, ale i pro všechny zákazníky. Nedovolím, aby došlo k diskriminaci části trhu,“ říká šéfka ERÚ.

 

Změna tarifů se zdůvodňuje tím, že nyní zákazníci nemají motivaci rezervovat si takové připojení, které skutečně využijí. Distributoři tvrdí, že mnoho odběratelů má zbytečně vysoké jističe. To jim zbytečně zvyšuje náklady na udržování sítě, protože i když přes ní žádný proud neteče, musí ji udržovat v pohotovosti.

CELÝ ČLÁNEK ZDE

 

ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD:

Nutnost změny

V současné době je zpoplatnění služeb sítí v elektroenergetice založeno na principech, které jsou dlouhodobě neudržitelné. Hlavním důvodem je, že podstatná část nákladů na zajištění těchto služeb má charakter fixních nákladů nezávislých na odběru elektřiny, avšak od zákazníků je tato fixní část nákladů vybírána v závislosti na velikosti jejich odběru. Je zřejmé, že pokles odběru nevyvolává pokles těchto nákladů. Celý systém musí být nepřetržitě schopen uspokojit okamžitou potřebu všech uživatelů k němu připojených.

Chceme-li poskytnout spotřebitelům elektřiny dlouhodobě udržitelné podmínky a korektní investiční signály pro realizaci jejich podnikatelských záměrů, včetně výstavby vlastních výrobních zdrojů, je nezbytné výrazně upravit stávající tarifní systém v elektroenergetice. Pokud bychom tak neučinili, budeme čelit obrovským křížovým subvencím mezi kategoriemi spotřebitelů elektřiny a skrytým dotacím decentrálních výroben, které jsou sociálně neobhajitelné.

Více na strákách ERÚ > ZDE

 

-red, mr – 

 

{jcomments off}

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu