AKTUALIZOVÁNO: pitná voda je v pořádku (2)

9. 2. 2016: Nejnovější výsledky rozborů vody v Sušici

vysledky khs

——————————————-

 

Obyvatele Sušice znepokojila v posledních dnech poplašná zpráva o údajně závadné pitné vodě, která proudí v kohoutcích do našich domácností;  způsobující zvracení a průjmová onemocnění.

Na základě všech dosud dostupných výsledků laboratorních rozborů, které byly od  5. února provedeny se potvrzuje, že sušická voda je pitná bez omezení.

 

Je pravdou, že 3. února zaznamenala sušická nemocnice zvýšený výskyt případů akutního  průjmového onemocnění a zvracení. Byla uvědoměna Krajská hygienická stanice a o den později, 4. února, byly ve spolupráci s provozovatelem vodovodní sítě v Sušici – společností ČEVAK a. s., zajištěny vzorky vody z různých částí města a biologický materiál od občanů.

 

Ke snížené kvalitě vody z důvodu vydatných dešťů a zvýšeného průtoku, vydala ČEVAK a. s. 5. února stanovisko:

cevak

 

 

K 8. únoru (11.00 hodin) měla Krajská hygienická stanice k dospozici následující výsledky laboratorních rozborů:

 

1) Na základě  předběžných výsledků rozborů vody odebraných  z vodovodu pro veřejnou potřebu  Sušice dne 4. 2. 2016 lze konstatovat, že NEBYLY PŘEKROČENY  limitní hodnoty mikrobiologických ukazatelů daných  vyhláškou č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody ve znění pozdějších předpisů.

 

2) Všechny vzorky odebrané u nemocných k bakteriologickému vyšetření byly NEGATIVNÍ. Ve dvou případech byly zjištěny ve vzorcích nativní stolice ROTAVIRY.

 

Výsledky vyšetření na přítomnost virů budou k dispozici v úterý 9. února 2016.

MUDr. Anna Kubátová – odborný rada, vedoucí oddělení protiepidemického Klatovy a Domažlive KHS Plzeňského kraje se sídlem v Plzni.

 

 

 

Současně  se ke kvalitě vody opět  vyjádřila (8. 2.)  ČEVAK a. s. :

cevak dalsi

 

 

Poté, co budou známy  nejnovější výsledky rozborů vody, zveřejníme je také na stránkách www.isusice.eu

 

-red-

 

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu