Pracovníci Muzea Šumavy převzali ocenění

ocen--n-- kultura spole--n--

 

Hejtman Plzeňského kraje ocenil pracovníky v oblasti kultury

Zaměstnance kulturních institucí zřizovaných Plzeňským krajem ocenil ve čtvrtek 4. února hejtman Václav Šlajs a radní Jaroslav Šobr. Pamětní medaili hejtmana a děkovný list obdrželo 19 pracovníků za významný přínos v kulturní oblasti.

 

Náš kraj je spojený s mnoha známými osobnostmi z oblasti kultury, které se zapsaly do dějin České republiky. Jsem rád, že vy jste pokračovatelé této kulturní tradice a za to vám patří velký dík,” uvedl na začátku setkání hejtman Václav Šlajs. Spolu s radním pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslavem Šobrem pak předali ocenění zaměstnancům organizací, které zřizuje Plzeňský kraj. Plzeňský kraj zřizuje celkem 12 příspěvkových organizací v oblasti kultury. Na oblast kultury vynaloží v letošním roce Plzeňský kraj 270 miliónů korun.

 

Mezi oceněnými jsou také tři pracovníci Muzea Šumavy:

prevzeti horpenik

PhDr. Vladimír Horpeniak

za dlouholeté odborné působení v oblasti kulturních tradic a šumavského sklářství a jejich popularizaci Celý život Dr. Horpeniaka je spjat s Kašperskými Horami, kde žije, pracuje a usilovně se angažuje v místním kulturním životě. V muzeu pracuje od roku 1976 a zabývá se zejména regionálními dějinami, uměním a kulturní historií. Významným způsobem se zasadil také o výzkum a bádání v oblasti šumavského sklářství, kde spolupracoval nejen s našimi, ale i zahraničními předními odborníky. Díky tomu se muzeu podařilo rozšířit a zhodnotit sbírku skla, která se dnes řadí mezi nejvýznamnější v České republice.

 

 

prevzeti lukes,reznickova

 

 

Mgr. Ivan Lukeš

(ocenění v zastoupení převzala ředitelka Muzea Šumavy v Sušici Mgr. Zdeňka Řezníčková)

za dlouholetou obětavou činnost při záchraně životů živočichů v Záchranné stanici pro handicapované živočichy a za přinos pro rozvoj ochrany přírody Zásluhou Mgr. Lukeše, který pracuje v muzeu jako zoolog od srpna 1978, byla v roce 1988 při Muzeu Šumavy založena Záchranná stanice pro handicapované živočichy, která byla prvním svého druhu u nás. I když není záchranná stanice rozsáhlá, byly v ní za uplynulá léta zachráněny stovky živočichů s nejrůznějším poraněním a naprostá většina z nich byla díky Mgr. Lukešovi vypuštěna zpět do přírody.

 

 

prevzeti rudsky

Roman Rudský

za příkladný přístup k návštěvníkům a k zajištění provozu Muzea Železná Ruda

 

Pan Roman Rudský pracuje v  muzeu od roku 2001 a působí v pobočce Muzea Šumavy v Železné Rudě. Zde pracuje sám a má na starost nejen průvodcovské, ale i provozní služby včetně zajištění pořádku v celém objektu. Ačkoli do muzea nastoupil jako amatérský historik, vlastním studiem získal řadu vědomostí a odborných poznatků zejména z historie Železnorudska a šumavského sklářství, což výrazně oceňují spokojení návštěvníci svými zápisy do návštěvní knihy muzea.

 

– red, zdroj:www.plzensky-kraj.cz –

 {jcomments off}

 

 

 

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu