Životní podmínky a příjmy domácností

podminky cr
Začalo šetření životních podmínek českých domácností

 

 

Životní podmínky 2016 – výběrové šetření v domácnostech /4. února 2016

 

Český statistický úřad zahajuje pravidelné šetření životních podmínek a příjmů domácností. Terénní zjišťování bude jako každoročně probíhat na území všech krajů, a to od 6. února do 5. června.

 

Odborně proškolení zaměstnanci ČSÚ navštíví celkem 11 tisíc domácností. Cílem šetření, které probíhá formou osobního rozhovoru respondentů s tazateli ČSÚ, je získat aktuální data pro hodnocení sociální a ekonomické situace obyvatel České republiky.

 

„Výsledky jsou velmi cenným a hojně využívaným zdrojem informací o změnách ve složení domácností a o výši a struktuře jejich příjmů. Ukazují ale i vývoj podílu populace ohrožené chudobou a sociálním vyloučením,“ vysvětluje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

 

Na národní úrovni se výsledky uplatňují mimo jiné při přípravě nástrojů sociální politiky státu a jsou jedinečným podkladem pro hodnocení jejího dopadu na životní úroveň občanů. Umožňují rovněž mezinárodní srovnání, jelikož do šetření je zapojeno 32 evropských zemí.

 

Šetření Životní podmínky se koná pravidelně. Naposledy proběhlo na jaře 2015.

„Podle jeho předběžných výsledků se příjmová situace českých domácností nadále zlepšuje. Čisté příjmy na osobu se v roce 2014 oproti předchozímu roku průměrně zvýšily o 4 900 Kč, a dosáhly tak 158 200 Kč,“ uvádí Michaela Brázdilová z ČSÚ. Po očištění o průměrnou míru inflace za rok 2014 představoval tento růst reálné zvýšení příjmů meziročně o 2,8 %.

 

Šetření se uskuteční na území celé České republiky v 10 916 domácnostech, z nichž se 6 166 zúčastnilo šetření již v předchozích letech. Všechny domácnosti byly do šetření zahrnuty na základě náhodného výběru. 

 

Do šetření budou zahrnuty všechny osoby, které mají ve vybraném bytě obvyklé bydliště. Pracovníci zapojení do šetření se při oslovení vybrané domácnosti budou prokazovat průkazem tazatele a příslušným pověřením, které je ve spojení s občanským průkazem opravňují k provedení šetření Životní podmínky 2016, a které jim vydá Krajská správa ČSÚ, nebo průkazem zaměstnance ČSÚ.

 

Ve všech fázích zpracování je zaručena anonymita zjištěných údajů a získaná data jsou důsledně chráněna podle přísných požadavků zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě a podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Všichni pracovníci zúčastnění na zjišťování a procesu zpracování jsou vázáni mlčenlivostí o všech šetřených skutečnostech ve smyslu §16 zmiňovaného zákona o státní statistické službě.

 

Šetření v roce 2016 se uskuteční, stejně jako v předchozích letech, dvěma způsoby. Část domácností bude navštívena tazateli, kteří údaje budou zapisovat do papírových dotazníků, ve druhé části domácností budou údaje zapisovány přímo do elektronického dotazníku.

 

V rámci ČR se šetření uskuteční u 6 166 domácností vyšetřených již v roce 2015 (2. až 4. vlna, včetně dohledaných) a u 4 750 nově vybraných bytů (1. vlna). V Plzeňském kraji tazatelé navštíví 639 bytů, z nichž 260 je do výběru zahrnuto nově.


-csu, red-