…a tu sběř sviňským krokem hnali…

PASOVŠTÍ POD HELFENBURKEM

 

Plzeňský Landfrýd, město Bavorov a správa hradu Helfenburk za podpory Jihočeského Krajského úřadu v sobotu 13. února odstartovali další sezónu na Helfenburku.

 

Devátý ročník akce “Pasovští pod Helfenburkem” se opravdu povedl, i díky příznivému počasí, které na hrad i do podhradí přilákalo v průběhu dne stovky návštěvníků.

 

 h232

 

To na dobrú paměť nám i budoucím, kterak l.p. 1610 císař římský a král český Rudolf II. Habsburský se svým bratrem Matyášem a stavy českými se povadil, od Leopolda Pasovského 10.000 žoldnéřů najmout nechal a do Čech na jaře l.p. 1611 jim vtrhnout poručil. A když tu sběř pasovskou z Prahy sviňským krokem hnali, tak do Čech jižních utekla, tu drancovala, cti panen a paní nedbala a na výplatu žoldu dlouhé týdny čekala. Kterak celá ta lapálie za dopomoci pana Petra Voka z Rožmberka konec vzala se pak ve druhém díle na konci prázdnin opět na Helfenburku dovíte.

 

Na hradě v den uvedený k shlédnutí zbroj a strůj vojsk renesančních, ba i lecos zajímavého o věcech těchto k poslechnutí bylo. Krmě a nápoje všeliké v hradní krčmě k mání také byly!

 

 h301

Fotografie Jana KUBITY dokumentují letošní ročník návštěvníky oblíbené akce.

 

{gallery}susice/2016/02_unor/helfenburk/{/gallery}

 

helfenburk
Na  Helfenburk u Bavorova se můžete vypravit  i po bitvě – do konce dubna je zde otevřeno o víkendech  od 10 do 17 hodin, parkoviště najdete pod hrdem necelý 1 km (osoby se sníženou mobilitou mohou autem až k hradu).

 

Romantická zřícenina gotického hradu, založeného v první polovině 14. století Rožmberky, patří svou rozlohou 1,27 ha  mezi největší zříceniny v České republice.

 

V 90. letech minulého století byl Helfenburk  převeden do majetku města Bavorov, které je jeho vlastníkem i v současnosti a pokračuje v záchraně památky pro budoucí generace návštěvníků.

-red-

 

{jcomments off}