Sex na znamení

Senioři často obětí podomních prodejců

 

podomni prodej
V poslední době se opět množí případy, kdy domy obcházejí, ačkoliv je to ve městě zakázáno, podomní prodejci.

 

Je pravda, že lidé jsou vlivem prevence a bohužel i vlastních špatných zkušeností, trochu opatrnější, nicméně i tak se stále najdou důvěřivci, kteří podlehnou nátlaku podomních obchodníků.

 

Zejména přesvědčiví jsou takzvaní „prodejci levných energií“ – kteří dovedou, zejména seniory, zlákat na výhodné nabídky a finanční úspory. Ti pak s vidinou uspořených peněz podepisují nevýhodné smlouvy, od kterých, jak víme, není snadné odstoupit. Výjimkou ale nejsou ani množící se podomní prodeje různého zboží.

Opakovaně varujeme občany, aby byli obezřetní a nevpouštěli do svých domovů lidi, které neznají, navíc pokud jsou doma sami. Často není jednoduché odmítat nezvané hosty, ale věřte, že se to vyplatí,“ komentuje situaci, kdy se ve městě i v okolí opět vyskytují nepoctivci lákající z lidí peníze za nekvalitní a předražené zboží nebo „výhodné smlouvy“ na odběr energií, vrchní strážník vimperské městské policie Peter Macorlík.

 

Pokud se s takovými obchodníky setkáte osobně, nebo se o jejich pohybu dozvíte i zprostředkovaně, prosím, uvědomte buďto naše strážníky, nebo kolegy ze státní policie. Jen při včasné informaci můžeme reagovat, těžko se dohledávají případy měsíc a více staré,“ dodává.

 

 

 

Únorový informační servis městské policie

 

Sex na znamení – 1. února si při běžné hlídkové činnosti si hlídka MP společně s APK povšimla osoby, která stopuje vozidla a osádce vozu nabízí sexuální služby. Hlídka na místě sdělila dotyčné přestupek – ta se ovšem bránila a s uložením přestupku nesouhlasila. Vysvětlovat bude na městském úřadě…

 

 

Opilá žena bourala do aut na parkovišti – obvodní oddělení místní státní policie požádalo vimperské strážníky o pomoc v případu, kdy byla nahlášena řidička na parkovišti v ul. Karla Weise, která zde při popojíždění bourala do stojících vozidel. Při příjezdu na místo hlídka skutečně našla za volantem Renaultu ženu, z níž byl silně cítit alkohol. Dohru bude mít „řidička“ ještě před dalšími orgány – její případ předali strážníci Policii ČR a nehodovce. Aby se žena nepokusila svůj husarský kousek zopakovat, dostalo její auto slušivou „botičku“.

 

Alkohol ho dostal do cely – 3. února krátce před jednou hodinou ráno strážníci spolu s policisty řešili opilce, kterého bylo nutné převézt do budějovické protialkoholní záchytné stanice. Jednoduchá práce s ním nebyla, bylo zapotřebí silných paží…

 

 

Násilníci zatím zjištěni nebyli – o tři dny později, 6. února v odpoledních hodinách, bylo strážníkům nahlášeno fyzické napadení v ul. K. Weise. Napadení oznámila telefonicky žena s tím, že skupinka mladistvých rómů fyzicky atakovala popisovaného muže. Údajně poté, co zavolala strážníky MP, se skupinka rozprchla do nejbližšího okolí. Dotyčný (napadený) nebyl zraněn a odmítl ošetření, případně přivolání RZS. Hlídka kontrolovala nejbližší okolí místa události, ale bez výsledku. Záležitost bude dále řešena ve spolupráci s asistenty prevence kriminality.

 

 

Štěňata skončila u popelnic v krabici, jejich matka pobíhala nešťastně kolem – v podvečerních hodinách 7. února byl strážníkům nahlášen nález – čtyři štěňata u popelnic v papírové bedně (Zlatá stezka), kolem ní nešťastně pobíhala jejich matka. Strážníci celou rodinku převezli do městských kotců a případ nahlásili odboru životního prostředí –

Případ měl ovšem dohru – příští den: díky oznamovateli „živého nálezu“ a podrobné prohlídce místa bylo, na základě fotografií z dřívějších odchytů zjištěn pravděpodobný majitel feny. Hlídka městské policie se za ním vypravila a když dotyčný sdělil že má fenu i štěňata na zahradě, chtěla je vidět. Jaké překvapení (!) – ani fenka ani štěňata na zahradě nebyla… Majitel následoval strážníky do městských kotců, kde mu byla celá rodinka vydána.

 

 

Obličej od krve měla na svědomí pěst protivníka – před půl čtvrtou ráno 9. února přišel na služebnu MP muž s obličejem od krve. Uvedl, že byl napaden v baru Alfa. Hlídka po prvotní poskytnutí pomoci přivolala ZZS, která si napadeného převzala do péče a převezla jej na vyšetření na prachatickou chirurgii. Muži byl vysvětlen další možný postup nahlášení a šetření události, ten jej ale odmítl s tím, že nikde nic hlásit nechce.

 

 

Rodiče se prali, dcera šla pro pomoc ke strážníkům – v podvečer 9. února řešili strážníci domácí násilí s fyzickým napadením, když na služebnu přišla oznámit dcera, že otec napadl matku. Na místě události byla v době příjezdu hlídky již pouze žena, která si stěžovala na bolesti hlavy, břicha a ledvin. Hlídka přivolala ZZS a po akutním ošetření v sanitce na místě převezla ženu na další vyšetření do Prachatic. Dcera našla útočiště u známých v ul. Pasovská; jakou bude mít případ dohru zatím není známo. Jisté je, že strážníci ženu o dalším možném postupu před jejím odjezdem poučili.

 

 

Zcepeněl – alkohol hrál hlavní roli i v případu poněkud netradičního transportu muže, o který byli požádáni strážníci opět 9. února večer. Na služebnu je o pomoc přišel požádat muž s tím, zda by mu nepomohli dostat jeho podnapilého otce na ubytovnu, že ho sám neunese. Na označené místo strážníci vyrazili hned – našli na ulici ležícího, opilého muže, kterého pomohli přemístit z ulice na ubytovnu.

 

 

Drogy na scéně – v odpoledních hodinách 10. února našli strážníci v rámci své běžné hlídkové činnosti, při kontrole míst společně s APK, injekční stříkačku u laviček u schodiště mezi ulicemi Krátká a spojkou Pražská – 1. máje. Strážníci nalezenou stříkačku z místa bezpečně odstranili.

 

 

Fiesta hrála ‘kličkovanou’ – naštěstí ne dlouho. Při kontrole města, 13. února ve tři čtvrtě na jednu ráno, se strážníci podivili nad kličkujícím autem Ford Fiesta v ul. 1. Máje. Hlídka vůz zastavila a při prvním kontaktu s řidičem věděla, co není v pořádku. Silný alkoholový opar je nenechal na pochybách. Kolegové ze státní policie si povedeného šoféra „převzali do péče“. Alespoň pro tuto noc už dál nikoho neohrožoval.

 

 

Vybíral si z cizích aut – o necelých 15 minut později byla strážníkům nahlášena jen o kousek dál další podezřelá osoba – na základě žádosti Policie ČR měli zkontrolovat podezřelou osobu, která zkoušela dveře u zaparkovaných aut. Protože ale řešili ‘kličkujícího řidiče¨, nemohli se na místo vydat ihned a v době, kdy případ převzali (zhruba o 40 minut později), sice poblíž muže odpovídajícího zběžnému popisu viděli, ale ten se jim v tmavých zákoutích ztratil. Strážníci ještě zkontrolovali přilehlé okolí, ale bezvýsledně. Strážníci předali informace kolegům z OO P ČR a pokračovali v obhlídce města.

 

 

Útok agresora odnesl rozbitým nosem – noc 9. února byla pro strážce pořádku opravdu velmi ‘pestrá’ – ve čtyři ráno byli přivoláni před Disco Club Calypso, kde byl napadený muž. Strážníkům značil útočníka, ti případ převzali. Zraněný muž si před příjezdem hlídky zavolal ZS a nechal si zranění ošetřit zasahujícím lékařem.

 

 

Na Valentýna už mu nenatankovali – obsluha benzínové pumpy odmítla natankovat muži půl hodiny po půlnoci, 14. února. Odmítnutí mělo svůj důvod – muž je známý tím, že od benzinek ujíždí bez placení. Obsluha zavolala strážníky a upozornila je na pohyb tohoto muže. ‘Známá firma’ u této čerpací stanice totiž ještě navíc měla i dluh z minula. Do spisu Policie ČR tak na hříšníkův účet přibyly další řádky…

 

-red, mp-novinky.cz