foto 6

Policie nehodu vrtulníku na Šumavě odložila

29. března 2015 odpoledne spadl v blízkosti Filipovy Huti vrtulník. V civilním letadle zemřel devětapadesátiletý pilot, který byl ve stroji sám. Na místě před rokem zasahovaly tři hasičské jednotky a další složky IZS. Rozběhlo se vyšetřování příčin nehody policií a leteckou inspekcí. Po necelém roce byla Policií nehoda uzavřena a odložena.

 

foto 6

 

foto 2

 

Policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování šetřili leteckou nehodu z 29. března loňského roku, ke které došlo v lesním porostu u obce Filipova Huť.

V uvedený den po desáté hodině dopoledne 59letý muž z Prahy pilotoval vrtulník typu Robinson R44 Raven II, kdy odletěl z pozemku u obce Modrava. Pilot za nepříznivých povětrnostních podmínek neměl stálý výhled na zem a narazil vrtulníkem do vrcholků stromů v lese. Vrtulník se zřítil, pilot utrpěl zranění na jejichž následky zemřel.

Leteckou nehodu posuzoval Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod v Praze. Jako příčinu neštěstí stanovil rozhodnutí pilota, který vzlétl v době, kdy bylo zataženo, s přízemní mlhou a nárazovým větrem o síle až 16,5m/s. Pilot pravděpodobně nemohl letět mimo oblačnost a stanovenou dohlednost a nebylo možné vrtulník bezpečně pilotovat.

Podle trestního řádu byla věc podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti odložena.

 

{gallery}susice/2016/02_unor/kopie_vrtulnik_hut/{/gallery}

 

– red, p cr-

foto: archiv sumava.eu : P. Kavale/2015