Labutě a sovy na rožni

staryjl

Nejstarší jídelní lístek na světě byl napsán v roce 1571. V té době jakýsi zámožný Baulde Cuvillon se rozhodl vdát dceru. Svatební hosty překvapil seznamem jídel napsaným ozdobným písmem na archu papíru. Tato událost neušla pozornosti autorům nejslavnějšího gastronomického slovníku Evropy Larousse Gastronomique.

Při bourání starého hostince v blízkosti Stockholmu našli zedníci jídelní lístek z roku 1812. Kromě 18 druhů polévek, 10 rybích jídel a 34 pokrmů ze zvěře a drůbeže, byly jako zvláštní lahůdka  nabízeny labutě a sovy na rožni.

Pomník na náhrobku – jídelníček
Rovněž kuriózní je nápis na náhrobku generála Wilkinse v New Yorku. Jsou zde jen stručná životní data jmenovaného, ale v malé zasklené skřínce svítí kus bílého papíru – jídelníček. Bylo to výslovné přání generála, na které zanechal velký obnos, aby při pečování o jeho náhrobek mu byl také každodenně vyměněn i jídelní lístek.

Na prvním českém bále, který se konal 5. února 1840, vzbudila pozornost novinka. Byl to česky psaný jídelní lístek, ale tehdy se říkalo „ potravní lístek „. Spolu s tanečním pořádkem si ho mnozí odnášeli domů jako vlasteneckou vzpomínku. Na konci večera číšníci lístek prodávali.

– Příště: jídelní lístek  z Titaniku a jiné kuriozity –

 

zdroj: www.jidelnilistky.cz

 

 

Nepůjdeme tak daleko do historie, ale i tak stojí  jídelní lístek z 26. prosince 1948 za podrobné prostudování.

 

hotel praha

 

{jcomments off}