Pstruhařství Vimperk – ryby jsou mým životem

Pstruhařství Vimperk

Vlastimil a Hana Brožkovi

 

 

 

 

 

Zabývají se chovem a prodejem ryb již 20 let. Využívají zkušeností z rybářských provozů a pstruhových farem v zahraničí a takto nabité zkušenosti přináší vimperským zákazníkům. Nabízí kvalitní produkty v podhůří Šumavy. O rozhovor jsme požádali majitele pstruhařství pana Vlastimila Brožka.

 

 

 

Nedávno jste otevřel ve Vimperku novou provozovnu Pstruhařství Vimperk. Kdy byla provozovna otevřena a kde ji najdeme?

 

Provozovnu jsme otevřeli v říjnu roku 2015. Sídlíme před areálem bývalého Šumavanu v ulici Tovární naproti ČSAD Vimperk.

 

 

 

 

Jak dlouho již podnikáte v prodeji a chovu ryb?

 

S prodejem ryb jsem začal po ukončení rybářské školy již před dvaceti lety. S prodejem přímo ve Vimperku to bylo ze začátku při prodeji vánočních kaprů a při různých akcích jako Vodňanské rybářské dny a tak podobně. Zkušenosti s chovem ryb jsem nasbíral v různých provozech tohoto odvětví , jak v oblasti pstruhařství, tak rybnikářství. Včetně zpracovaní ryb.

 

 

Jak jste se dostal k této myšlence, chovat a prodávat ryby?

 

Myšlenka? Myslím, že to šlo ruku v ruce s tím, že ryby jsou mým koníčkem od dětských let, k tomu neodmyslitelně patří rybářský kroužek, rybářské tábory a rybářská škola. V místní rybářské organizaci jsem členem od roku 1986. Zde myslím že je odpověd na Vaši otázku. Ryby jsou mým životem.

 

 

 

Co chov ryb obnáší a jak je o vaše ryby postaráno?

 

Naše ryby jsou krmeny krmivem Biomar, což je nejlepší světová bio kvalita dánského výrobce krmiv. Ve spojení s čistým horským potokem dává našim pstruhům tato kombinace přirozenou chuť. Ryby nejsou chovány intenzivním chovem, ale extenzivním, což v praxi znamená, že nabízíme kvalitní maso. Pstruzi jsou krmeni přirozenou potravou v otevřené vodní ploše a pouze před prodejem je přechováváno určité množství na prodej v klecovém systému, který je pro ryby šetrnější a stále přirozenější než jiné systémy. Ryby jsou stále ve svém přirozeném prostředí a nedochází ke stresu.

 

 

Co Vaše provozovna v současné době nabízí a co chystáte do budoucna?

 

Naše provozovna je v začátcích a je ještě hodně práce před námi. Chtěli bychom v letošním roce vybudovat nové prostory na zpracování ryb a jejich prodej. Udělat více výdejních míst z důvodu prodeje vánočnícho kapra. Místa, kde se bude prodávat ryba živá, popřípadě jen usmrcená, a další místa, kde se budou ryby zpracovávat (čistit, kuchat a pod.) Díky tomu bychom chtěli zvládnout předvánoční shon v klidu. Vimperáci se nemusí bát nedostatku ryb. To bylo důkazem i v loňském roce, kdy přibližně pět tisíc obyvatel z Vimperka a okolí mělo právě na vánočním stole rybu od nás. V naší nabídce najdete pstruhy, siveny, pstruhy lososové, kapry, amury,líny, štiku, candáta, sumce, jesetery sibiřské a ruské, atd. Je toho hodně. Aktualní nabídka je na našich webových stránkach a na facebooku Pstruhařství Vimperk.

 

 

 

Jaký přístup mají Vimperáci k rybám? Jdou ryby dobře na odbyt?

 

Musím se přiznat, že jsme takový zájem ani nečekali. Jsem moc rád, že lidé chtějí kvalitní produkt a rádi za námi opakovaně chodí. Koupit si v dnešní době kvalitní potravinu je nadlidský výkon a jsme rádi, že jsme to právě my, kdo ji zde nabízí. Jako bonus ke své profesi beru to, že zákazníci kteří k nám chodí, jsou velice slušní a rádi se i zasmějí a působí dobrou náladou. Doufám, že k tomu přispíváme i my atmosférou, neboť přestože sídlíme ve měste, jsme zároveň v přírodě. Plovoucí ryby jsou uklidňující.

 

 

Jaký druh ryb se nejvíce prodává a co byste mi doporučil z vaší nabídky jako TOP?

 

Samozřejmě nejvíce se prodává pstruh duhový, na druhém místě pstruh lososový, kapr a jeseteři. Žádné doporučení nemám. Myslím, že každé ryby se dá přejíst, je vhodné ryby střídat a v naší nabídce je z čeho stále vybírat. Skvěle upravený pstruh s bylinkami či libečkem, toho se asi nepřejím. Ale mluvím sám za sebe. 🙂

 

 

Nyní máte v nabídce uzené ryby. Předpokládám, že si ryby udíte sám. Jaké druhy ryb máte v nabídce?

 

Ano, nově máme v nabídce i uzené ryby, nachází se zde pstruh, kapr, amur, tolstolobik, ale i losos, makrely apod. Včetně ryb chlazených a vakuovaných. Jsme schopni zajistit na objednávku jakékoliv rybí produkty z našich, ale i mořských vod. Dle nabídky našeho dodavatele rybích výrobků.

 

 

 

 

Závěrem bych chtěl dodat, že dbáme na to, aby všechny ryby byli z registrovaných Českých chovů pod veterinárním dohledem a musím zdůraznit, že pstruh duhový, lososový a siven, jsou naším produktem zde v Šumavanské rybníku, který je napájen velmi čistou nezávadnou vodou pramenící v Pravětínských lesích. Děkuji všem naším zákazníkům za přízeň, ale i své manželce Hance, která pro mě byla a je velikou podporou.

 

 

Vlastimil a Hana Brožkovi

 

 

{jcomments off}

 

 

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu