Státní zámek Vimperk


První lednové dny definitivně uzavřely rok 2015. Pro mnohé se nový rok začal odehrávat ve znamení začátků, pro další je to “jen” pokračování v tom, co se v roce předchozím podařilo, vybudovalo, rozjelo. To platí o firmách, podnicích, podnikatelích, stejně jako o zájmových organizacích, spolcích i klubech. Ale co se vlastně v loňském roce v našem regionu doopravdy podařilo a co je teprve na začátku? K čemu si připíšeme mínus a co nás obohatilo? Ptáme se těch, jejichž působení nás ovlivňuje především, ať už jde o veřejnou správu, komerční podnikatelskou sféru, nebo kulturně-umělecké a sportovní zázemí.

 

 


Úspěšné vimperské firmy a společnosti přináší svoji bilanci : 

 

STÁTNÍ ZÁMEK VIMPERK

 

 

 

 

 

 

 

Co se vám (vaší společnosti/instituci) podařilo v uplynulém roce?

 

 

 

Minulý rok byl především ve znamení předprojektové přípravy „Probouzení zimního hradu“, tedy rozsáhlého projektu obnovy zámku, na kterém usilovně pracujeme. Prováděly se restaurátorské průzkumy, inventury i revize. Zároveň s tím jsme museli rozběhnout první návštěvnickou sezónu pod křídly Národního památkového ústavu. Rozšířili jsme otevírací dobu, zavedli dvojici provizorních prohlídkových okruhů a začali zkvalitňovat průvodcovský servis. Navázali jsme na některé akce z minulých let a přišli s několika novými. Velkou radost máme z toho, že se hned první sezónu podařilo realizovat pilotní běh edukačních programů pro školy i rodiče s dětmi.

 

 

 

Čím navážete na předchozí rok – jaká vylepšení, aktivity a projekty plánujete letos?

 

 

Rok 2016 je pro nás zásadní z pohledu projektové práce. V současnosti celý tým architektů a specializovaných profesí pracuje na plánech a technických zprávách, probíhají jednání s kolegy památkáři a cílem je ucházet se na jaře o dotaci z tzv. IROPu překračující 100 miliónů. Společně s tím budeme na Velký pátek zahajovat novou sezónu, kdy opět nabídneme návštěvníkům památku ve své nahotě ještě před obnovou. Tedy ve stavu neutěšeném, ale ukazujícím nesmírné množství detailů a historických informací. S podrobnostmi sezóny návštěvníky seznámí náš jarní leták a newsletter.

 

 

 

Jak vidíte vaši firmu (společnost, organizaci…) na konci roku 2016? Čeho, jakého cíle, byste rádi dosáhli?

 

 

Pokud po posledním říjnovém víkendu bude mít zámek nejméně tolik návštěvníků jako letos (10 297) a zároveň se podaří získat dotaci z IROPu, bude to výjimečné úspěšný rok.

 

 

Vojtěch Brož

kastelán SZ Vimperk

 

 

 

Děkujeme za odpovědi, přejeme hodně štěstí na cestě za vašimi plány a po celý rok příznivé klima a dobré zprávy.

(red)



____________________________________________________________________________________________

 

 

          

 

 

{jcomments off}

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu