Není tajtrlik jako Tajtrlík

Není malých rolí…

burian

Mnohým z vás se jistě vybaví při slově “tajtrlík”  oblíbená česká pohádka (natočená v roce 1954), v níž Vlasta Burian v roli rádce Atakdále vyjadřuje rozhořčení nad označením, jímž ho poctil král – tajtrlík:

 

“Někdo mě tady lechtá, čepice ti vstává na hlavě a já jsem tajtrdlik? Za prvý – nevim co to je! A za druhý – mě to uráží…”

 

Náš Sušický Tajtrlík ale nikoho nenechá na pochybách, že se jedná o věc veskrze důstojnou, zábavnou, činorodou a prospěšnou. Většina příznivců divadla jistě ví, že jde o dětskou oblastní divadelní přehlídku, která letos už počtvrté přivítá, pravda pohádkové číslo, sedmero divadelních souborů.

 

 tajtrlik

 

15. března se v sušickém kině (od 12,30 do 19 hodin) budou o diváckou přízeň a  co nejlepší hodnocení poroty ucházet  dětské divadelní soubory, oplývající nejedním talentem. Přijďte se přesvědčit, že Mrňata, Křiklouni, Dušíci, Rebelové, Duchové, dramatický a loutkový kroužek, vás mohou hodně překvapit!

 

Na programu jsou  hlavně pohádky, ale  mladí divadelníci se pouštějí i do náročnějších žánrů:

 

11:30 – 12:30 – Prezentace + zkouška jednotlivých souborů v kině

12:30 – Zahájení Tajtrlíka

12:35 – Ronja, dcera loupežníka / Křiklouni (40 min.)

13:35 – O rybáři a rybce / Mrňata (15 min.)

14:10 – Korálová princezna / Dušíci (15 min.)

14:55 – Experiment Kocomour / Rebelové (15 min.)

15:35 – Nemyta / Loutkový kroužek Dlouhá Ves (20 min.)

16:25 – Souhvězdí klokana / Duchové (15 min.)

17:00 – Záhada v hotelu / Dramatický TIK ŤAK (40 min.)

17:40 – Popovídání s lektory, pro děti připraven program v sále

19:00 – Zakončení Tajtrlíka

 

 

Festival dětských divadelních, recitačních a loutkářských kolektivů z Pošumaví je zároveň postupovou přehlídkou s výběrem do krajského kola, který pod názvem Tartas, proběhne 15. – 17. dubna v Dobřanech.

 

Součástí festivalu je povídání pozvaných odborných lektorů (Jakub Doubrava, Hana Stonová) s vedoucími souborů o odehraných představeních. Přehlídka je určena široké veřejnosti, rodičům a spolužákům dětí, ale i samotným účinkujícím. Díky tomu, že budou mít možnost vidět tvorbu jiných souborů, získají cenné zkušenosti. Možnost vystoupit na veřejnosti v opravdovém divadelním prostoru s divadelním nasvícením, před zraky opravdového publika je pro děti kromě zkušenosti také velkou motivací. Největší odměnou pro soubory je postup do krajského kola, drobnou odměnu si ale odnesou všechny zúčastněné soubory.

 

Diváci mohou přijít na celou přehlídku, nebo na jednotlivá představení.

Přehlídku pořádá JOHAN z.s. ve spolupráci se SUŠICKÝM KULTURNÍM CENTREM SIRKUS a RAŠELINOU – kulturním spolkem.

 

Kdo ví, třeba se mezi  herci, kteří svou odhodlaností, talentem a chutí  ‘divadelničit’ rozhodně nejsou malí, skrývá budoucí držitel Oscara.

 

susicky tajtrlík 2016 image

 

-red-

{jcomments off}