Rozhovor: kapela NABETON

Vimpersko-čkyňská bigbeat-rocková kapela Nabeton

 


Čtyři rockoví muzikanti, kteří mají před sebou “koncertní turné” po Šumavě, si udělali čas mezi zkoušením a profesním vytížením a odpověděli nám na pár otázek.

 

 

 

 

 

 

Jak vznikl název kapely NABETON? 

 

Při hledání vhodného názvu jsme chtěli něco, co vychází z našeho hraní. Něco jednoduchého, bez zbytečného přemýšlení. Něco, co je jasně dané jako naše muzika, kterou hrajeme. To, co je jasně dané, to je NABETON.  

 

 

 

Kdy vaše kapela vznikla a kdo všechno byl při vzniku?

 

Naše kapela vznikla v listopadu roku 2011, kdy po rozpadu kapely Bruno založil Miroslav Peleška a Hanuš Rücker nové uskupení v rockovějším duchu. Přibrali k sobě další dva hudební nadšence z nedaleké Čkyně a začali se scházet v jedné studené garáži. Jelikož každý už měl nějaké zkušenosti s hraním v kapele z dřívějších let a velké odhodlání vystoupit před lidmi, nebyl žádný problém založit kapelu a začít zkoušet.

 

 

Již od začátku bylo jasné, že chceme jít bigbeat-rockovým směrem, proto kapela měla a má do dneška klasickou rockovou sestavu v podobě dvou kytar, basy a bicích. Jsme zároveň rádi, že naše kapela zůstává od začátku bez personální změny.

 

 

Kde jste odehráli váš první koncert a vzpomínáte si na něj?

 

Náš první koncert se uskutečnil v červnu 2012 ve Vimperku na Hamajdě. Je třeba ještě zmínit, že první vystoupení vůbec jsme odehráli na soukromé akci na narozeninách švagra Miroslava Pelešky v Buku.

 

 

 

Jaký byl, jaká byla atmosféra, kolik přišlo posluchačů?

 

Naše první vystoupení v Buku byla spíše taková generálka na naše koncerty. O lidi nebyla nouze a některé účastníky náš repertoár nadchl. O to příjemnější bylo i naše zjištění, když někteří přišli i na náš první koncert na Hamajdě. Ten už byl uspořádán z naší iniciativy představit se známým, kamarádům, přátelům a příznivcům živé muziky. Tenkrát jsme zvolili toto prostředí, protože i v malém počtu se v prostorách Hamajdy dokáže vytvořit pěkná atmosféra, což se nakonec stalo.

 

 

 

Představte nám, v jakém složení hrajete?

 

Sestava se za své skoro čtyřleté působení nezměnila a doufáme, že ani nezmění: zpěv, kytara – Miroslav Peleška, zpěv, sólová kytara – Jiří Rohlík, basa – Miroslav Bárta, bicí – Hanuš Rücker.

 

 

 

 

 

 

Jak často máte zkoušky

 

S naší pracovní vytížeností je někdy horší dát dohromady společný čas na zkoušení, ale snažíme se zkoušet minimálně jednou týdně.

 

 

 

Jaký repertoár má vaše kapela, co konkrétně dokážete zahrát?

 

Jak už bylo řečeno. Kapela měla hned na začátku jasný cíl hrát muziku bigbeat-rockového ražení. Sáhli jsme proto do časového intervalu od 70. let až po současnost. V našem playlistu lidé najdou klasické rockové balady, světové rockové hity například od kapel Deep Purple, Judas Priest, Black Sabbath a dalších doplněné českou rockovou i undergroundovou scénou. Naší srdeční záležitostí je bezpochyby světový hit od zmíněné kapely Black Sabbath – Iron man. 

 

 

Nyní chystáte několik koncertů v okolí Vimperka. Kde přesně budete hrát? 

 

V tuto chvíli nám začíná menší šňůra koncertů, kterou odstartujeme 19. 3. 2016 v Zálesí se spřátelenou kapelou REKS rock. Následují koncerty v našem druhém domovském městě ve Čkyni, kde se krom restaurace U Kohouta ukážeme ještě na Pivních slavnostech a na Pouťové zábavě. Další zastávky budou v Husinci, v Horní Vltavici, ve Vimperku a ve Stříteži. Ne na všech těchto koncertech můžeme použít naší plnou aparaturu, proto jsme si v předchozím roce pořídili její menší verzi, se kterou hrajeme v menších prostorách. Zveme proto všechny příznivce rockové muziky na naše koncerty s velkou i malou aparaturou.

 

 

Jak spolu vycházíte?

 

Jsme rádi, že jsme si při prvním setkání sedli i jako lidé a musíme se přiznat, že za naší čtyřletou existenci nedošlo k názorovým střetům a ponorková nemoc zatím nepropukla. Doufáme, že ani nepropukne.

 

 

Jaký věk v kapele v průměru máte?

 

Je to zvláštní a i lidé se nás na to často ptají, jak spolu můžeme vydržet, když se v kapele střetávají dvě generace muzikantů. Ano, je to tak. Zpěvákovi a basákovi je přes padesát a bubeníkovi se sólovým kytaristou je třicet a pětadvacet. Jsme ale všichni rádi za to, že obě generace si mají stále ještě hodně co nabídnout z hlediska muziky. A že to funguje, tak to si můžeme všimnout i u nejznámějších českých kapel.

 

 

 

Herců se často ptají, zda mají veselou historku z natáčení. Máte veselou historku z koncertu?

 

Historek je celkem dost, ale většinou se stávají ještě před koncertem, než začneme hrát a hlavními aktéry jsme my. Jednu ale máme, kde jsme byli spíše jako pozorovatelé. Na jednom z našich koncertů se na nás přišel podívat jeden dobrovolný hasič. Jestli to byla cílená návštěva, nebo přišel z jiné zábavy, to už se dnes nedovíme. Každopádně šel hned za námi a vyprávěl nám, že jsme jeho příbuzní a že nám musí koupit všem občerstvení. Marně jsme mu vysvětlovali, že ho někteří z nás vidí poprvé v životě a ať nekupuje nic s alkoholem, protože polovina kapely je tam autem a musíme ještě odvézt věci do zkušebny. Během naší hudební série hasič vystál tu půlhodinovou frontu. Objednal celé plato piv, a když nám ho nesl, zakopl a všechno na sebe vylil. Další dvě hodiny se nám omlouval a nakonec usnul s hlavou opřenou o reprobednu a my do něj pálili naše hity. V tu chvíli jsme si říkali, jak je krásné, když vás příbuzní podporují.

 

 

Jakou profesi máte, když nejste zrovna rockové hvězdy? 🙂

 

Určitě si nepřipadáme jako rockové hvězdy. Spíše rockoví muzikanti. Ale když zrovna neděláme muziku, tak projektujeme, malujeme byty a fasády, vyučujeme na základní škole a obchodně zastupujeme.

 

 

 

 

 

Děkujeme za rozhovor, ať se vám na “šňůře” daří, spokojené posluchače a ať vám to dobře hraje.

 

 

Lenka Doubková

 

 

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu