60 minut tmy podpoří HODINU ZEMĚ

Blíží se HODINA ZEMĚ, akce, která už v minulých letech spojila symbolicky svět v  největším happeningu. Jeho cílem je dát viditelně najevo zájem na společné snaze o ochranu životního prostředí, zejména klimatického systému Země.

 

K Hodině Země se mohou města, firmy nebo jednotliví občané připojit v sobotu 19. března 2016 ve 20:30 tím, že na hodinu vypnou světla osvětlující významné památky, štíty firem, hotely nebo vlastní domy. Jednoduchý, ale viditelný čin – vypnutí světel – je signálem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu.

V rámci desátého ročníku celosvětového happeningu Hodina Země mohou města nebo firmy prezentovat své závazky v oblasti životního prostředí.

Každý z nás již něco dělá, každý z nás může udělat více. Využijte příležitosti Hodiny Země k prezentaci toho, co již děláte a co plánujete do blízké budoucnosti. Staňte se inspirací pro ostatní, nechte se inspirovat.

Celosvětově kampaň pořádá Světový fond na ochranu přírody (WWF), v České republice  Klimatická koalice, Centrum pro dopravu a energetiku a Ekologický institut Veronica.

 

Jak probíhala  kampaň v loňském roce? Podívejte se na video…

 

 

 

První Hodina Země proběhla 31. března 2007, když v australském Sydney zhaslo na hodinu svá světla více než 2,2 milionu domácností a firem. Rok na to se k happeningu připojilo 370 měst a obcí v 35 zemích světa. Za jediný rok se Hodina Země proměnila z lokální aktivity v celosvětové hnutí za trvale udržitelný život. V roce 2008 vypnulo osvětlení odhadem až 100 milionů lidí po celém světě. Na hodinu se ponořily do tmy světově známé dominanty, včetně mostu Golden Gate v San Francisku, římského Kolosea, reklamy na Coca-Colu na náměstí Times Square nebo hotelu Jumeirah v Dubaji.

 

Ve dalších letech se Hodina Země zapsala do historie jako nejrozsáhlejší dobrovolná akce, která připomíná nutnost snížení příspěvku lidstva ke změnám klimatu. Počet zapojených zemí postupně narostl na více 170, zhasíná více než 10 000 památek světového významu a během Hodiny Země se na celé planetě uskuteční více než 600 000 akcí.

 

Mezi světově známými stavebními památkami, které podpořily akci zhasnutím, byla např. Sfinga a pyramidy v Gíze, socha Krista Spasitele v Brazílii nebo pařížská Eiffelova věž.

 

Už v roce 2010 se do happeningu Hodina Země zapojily tři desítky měst v České republice. V roce 2015 jich bylo již více než 140 spolu se 130 firmami a tisíci jednotlivci. Akci podpořila řada památek, mezi jinými i Pražský hrad, Tančící dům, Vítkovické pece nebo Štramberská Trúba.

 

Svět spojí tma v sobotu 19. 3.

Hodina Země 2016 se odehraje v sobotu 19. března 2016 od 20:30 do 21:30 hodin.
Zapojit se do Hodiny Země 2016 je jednoduché. Stačí na hodinu zhasnout například veřejné osvětlení, nasvícení památek nebo jiné světelné zdroje v majetku obce. Druhým krokem je registrace na stránkách www.hodinazeme.cz. Díky registraci se o vašich aktivitách dozví další obce a především média.  V České republice se k akci loni připojilo na 150 měst, obcí, památek a dalších subjektů, například Velké náměstí v Hradci Králové, osvětlení chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře nebo msportovní stadiony v Ústí nad Labem.

 

 

-red, tz-

 

 

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu