Mouřenec uctí faráře Andraschka

Šumavský Mouřenec uctí v neděli památku oblíbeného faráře Andraschka

 

12. dubna 1946 zemřel Franz Andraschko. Završil se tak život německého kněze, který 47 let sloužil franz andraschko
v šumavském kostele na Mouřenci u Annína. Letos uplyne 70 let od jeho úmrtí. Památku oblíbeného faráře mohou lidé uctít v neděli 10. dubna 2016. Vzpomínkové setkání začíná ve 14 hodin před vchodem do kostela sv. Mořice u Andraschkova hrobu. Poté je pro zájemce připravena komentovaná prohlídka kostela a kostnice.

 

 

Franz Andraschko se narodil 22. ledna 1875 v Českých Žlebech. V roce 1899 přišel coby nově vysvěcený kněz na Mouřenec. „Pater Andraschko měl velmi otevřené srdce. Navštěvoval nemocné, a to i když byly venku metrové závěje. Každou neděli pozval jednoho chudého člověka na farní oběd,“ vzpomíná na svého faráře šumavský rodák Karl Suchy.

 

Na Mouřenci strávil Franz Andraschko celý svůj kněžský život. „Nosil plnovous, což tehdy nebylo u katolických farářů povolené. Měl nemocné ruce a velmi obtížně se holil. Z nejvyšších církevních míst proto dostal výjimku, že se holit nemusí,“ vypráví mouřenečtí průvodci návštěvníkům při komentovaných prohlídkách.

 

Po válce bylo jasné, že Andraschko podobně jako ostatní Němci půjde do odsunu. Byl z toho nešťastný. „Poslední týdny života byly pro něj snad nejtěžší. A to ne proto, že se jeho zdravotní stav zhoršoval. Viděl své německé farníky, jak balí kufry, aby zanedlouho opustili svou milovanou zem. Franz Andraschko si moc přál zůstat doma, na Mouřenci. Pán jeho přání vyslyšel. Smrt na Květnou neděli 1946 byla pro něj vysvobozením,“ uzavírá své vyprávění rodák Karl Suchy.

 

 

 

mourenec  andraschko

 

Nedělní setkání nebude jedinou vzpomínkou na Franze Andraschka. Přednáška o životě tohoto kněze bude součástí připravovaného cyklu Mouřenecké léto 2016. Začne v sobotu 28. května česko-německou bohoslužbou. Během června, července, srpna a září se návštěvníci mohou těšit na desítky duchovních, kulturních a vzdělávacích akcí.

 

10.4.andraschko

 

„Chystáme Noc kostelů, ale také oblíbené koncerty nebo komentované prohlídky,“ slibuje zatím bez dalších podrobností Lukáš Milota z iniciativy Přátelé Mouřence.

 

-tz-

{jcomments off}