Velká atletika míří do Sušice

I letos se sušický atletický stadion stane místem jednoho z prvních startů české atletické špičky. V úterý 10. května přijede do Sušice řada předních českých atletů a atletek, aby divákům předvedli, jak jsou na začátku olympijské sezony připraveni.

 

Na místní tartanové dráze se uskuteční již 41. ročník závodů, které v posledních letech nesou název „Memoriál Ladislava Nešpora a Ády Blahůta“ na památku dvou velkých postav a nadšenců sušické atletiky. Celých 40 let je hlavní disciplínou mítinku „Velká cena města Sušice v běhu na 100 m“ v kategorii mužů, kde bude i tentokráte zastoupena prakticky celá česká sprinterská špička. Kvalitní bude jistě i „čtvrtka“ s překážkami, jakožto hlavní memoriálová disciplina. Sušický stadion bude pro mnohé české reprezentanty vůbec první prověrkou a možností pro splnění účastnického limitu pro na mistrovství Evropu nebo případně i OH. Podle dosavadních jednání by měl být i letos ozdobou mítinku čerstvý halový mistr světa v běhu na 400 m Pavel Maslák z pražské Dukly.

 

 

 atletika 1

 

 

       Kromě uvedených hlavních disciplin bude na sušické dráze k vidění dalších 15 soutěží v kategoriích dospělých, ale i žactva a dorostu. Očekává se účast až 150 závodníků z oddílů celé ČR, především však z Plzeňského kraje a Prahy. Atraktivní bude závod v kladivu mužů i žen , kde uvidíme na startu českou špičku této discipliny. Domácí fanoušci uvidí v kladivu i sušickou odchovankyni, dorosteneckou mistryni republiky Kateřinu Skypalovou, která se bude pokoušet dokonce o překonání českého rekordu své věkové kategorie. V jednání je účast skvělého mílaře Jakuba Holuši, půlkařky Lenky Masné, osmimetrového dálkaře Jušky z pražského Olympu a dalších reprezentantů.

 

 

 atletika 2

 

 

Překonat početnou účast hvězd z minulých ročníků se asi podaří těžko. Pro souběžný start na světové diamantové lize nebude moci přijet do Sušice nejlepší česká sportovkyně roku 2015 Zuzana Hejnová.   Přesto se bude na co dívat. Stačí si uvědomit, kolik dnešních atletických hvězd se nám v Sušici v minulosti představilo v roli rostoucích nadějí, aby krátce nato začaly vozit cenné úspěchy z mezinárodních závodů. A takové naděje blízké budoucnosti určitě zde uvidíme i letos. Jmenujme třeba sestry Dvořákovy, dcery našeho legendárního desetibojařského mistra světa Tomáše Dvořáka. Závody proběhnou pod záštitou starosty města Sušice a jednotlivé discipliny budou prezentovány jako ceny sponzorských firem.

 

Soutěže zahajují v 16:00 hodin, kdy na vedlejší vrhačské louce začne hod kladivem. Od 16:30 bude možno fandit žactvu v bězích na 60 m a od 17: 00 hodin začíná hlavní program na tartanové dráze.

 

Zveme všechny příznivce skutečně dobrého sportu, přijďte se podívat a přispět k tradičně výborné atmosféře mítinku. Diváci i závodníci se mohou opět těšit i na bubenickou kulisu a doprovodnou show plzeňské hudební skupiny MUERTA MENTE. Vstup pro diváky je volný.

 

Text: Zdeněk Nešpor

Ilustrační foto: Tomáš Mašek