Na 700 let vypadá mladistvě a je plný elánu

Kašperk si  výročí panovníka v sezóně připomene hned několikrát

dsc 4452

 

Karel IV. s družinou navštívil svůj hrad v sobotu 7. května při příležitosti Historické slavnosti na hradě Kašperk. Doprovodil jej Jan z Leuchtenburku, zástavní držitel hradu Kašperk a zakladatel Zlaté cesty, vedoucí z Kašperských Hor do Pasova. Součástí oslav byla v dopoledním i odpoledním programu  vystoupení šermířů, tanečnic, muzikantů, kejklířů, hody…

 

dsc 4489

dsc 4495

 

Významným rokem je letošní rok  také pro města Kašperské Hory a Grafenau – slaví totiž 25 let partnerství. V rámci oslav 7. května  přivítali na Kašperku nejen jeho majitele, ale také zástupce právě z  partnerského města. Při příležitosti tohoto významného jubilea byli  ocenění  ti, kteří  před čtvrt stoletím stáli u zrodu  přeshraničního přátelství  jak na české, tak na německé straně. Představitelé obou měst v proslovech zmínili význam tohoto partnerství a popřáli mu dlouhé a úspěšné trvání.

 

Foto Pavel JEDLIČKA

{gallery}susice/2016/05_kveten/grafenau/{/gallery}

 

Panovník v dobrém rozmaru spolu se svou družinou na hradě pobyl až do nočních hodin a rozhodně zde nebyl naposledy.

„Otec vlasti“ se na Kašperk znovu vrátí o víkendu 9. – 11. září na další historickou slavnost na počest císaře, nazvanou Šumavské Kašperské Hory. Očekáván je nejen příjezd Karla IV., ale také příchod soumarské karavany z partnerského města Grafenau, dobová hostina, hudba, šerm a tanec.

 

 

Hrad Kašperk bude společně s dalšími strážními hrady prezentován na velké výstavě, věnované stavitelství doby Karla IV., která se uskuteční od května 2016 do února 2017 v hlavní budově Národního technického muzea. Návštěvníci se mohou těšit na speciální projekce – oživlé nástěnné malby a kachlová kamna, pohyblivé stylizované obrazy, ilustrující stavbu hradu Kašperk, a další zajímavosti.

V duchu oslav 700. výročí narození Karla IV.se ponesou i tradiční oblíbené hradní akce:
Víkend plný buchet:28. – 29. 5.
Noční prohlídky hradu Kašperk: 14. – 16. 7. a 18. – 20. 8.
Divadelní spolek Kašpar na hradě Kašperk: 29. – 7. 8.
Dny evropského dědictví a další.

 

Ve výčtu iniciativ, vázaných k historickému výročí, určitě stojí za zmínku začátek intenzivní spolupráce s hradem Lauf, jedním z nejvýznamnějších hradů Karla IV., který se nachází několik kilometrů východně od Norimberku. Lauf je pro nás v mnohém zajímavý, například na stěny ústředního sálu nechal Karel IV. vymalovat erby české šlechty, přičemž jde o nejstarší vyobrazení těchto erbů vůbec. Od května do konce roku 2016 se na obou hradech budou konat tematické výstavy, Lauf se představí u nás na Kašperku a Kašperk zase na hradě Lauf,“ doplňuje kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda.

Na rok 2016 připadají kromě 700. výročí narození Karla IV. také další významná jubilea:

  • 660 let od založení hradu Kašperk Karlem IV.
  • 660 let od založení a 650 let od zprovoznění obchodní komunikace Zlatá stezka (Kašperské Hory-Pasov) Karlem IV.
  • 660 let od první zmínky o obci Červená u Kašperských Hor
  • 640 let od udělení městských privilegií Karlem IV. partnerskému městu Kašperských Hor, bavorskému Grafenau

 

-tz avm, red-

{jcomments off}